default_mobilelogoSirkeäsilmäinen juontaja kertoo, että tulossa on kiperiä kysymyksiä tentittävälle puolueen puheenjohtajalle. Siihen kiperyys päättyykin, tulee tunnin kevyt rupattelutuokio. Selvimmin tämä tuli esille, kun tentittävänä 20.03.2019 oli kepun puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

Ei tenttijöiltä yritystä puutu. He ovat terhakan näköisiä, mutta näiltä tytöiltä ja pojilta (poliisi, poliisi!) puuttuu yksinkertaisesti kapasiteetti ja kokemuspohja, jolta päästäisiin pureutumaan pintaa syvemmälle asioiden juuriin.

Silmän ilo on sinänsä ihan mukavaa, mutta asiasisältö lienee kuitenkin ykkösasia. Kaikki tenttijät ovat likimain samanikäisiä, ja heillä on suurin piirtein sama kokemuspohja. Kiintiömies Olli Seuri naisten keskellä on kuin Seitsemän veljeksen nilkosilmäinen kukko.

Ei kysytä, onko todella esimerkillistä, että kapteeni jättää ensimmäisenä uppoavan laivan, ja ihanko sattumalta tämä hyppypäivä osui ehdokaslistojen jättöpäivää seuraavaksi päiväksi vai oliko aikaa sitten merkitty prosessikaavioon.

Miksi mitään vastaavaa ei tapahtunut silloin, kun paikallinen sopiminen karahti kiville ja sitä korvaava irtisanomislakimuutos tuhoutui ay-liikkeen kivimuuriin.

Ei kysytty, mistä Sipilä sai niin hullun ajatuksen, että ennen uutta hallitusta oli tehtävä yhteiskuntasopimus. Ei myöskään kysytty, oliko hän lukenut kiky-sopimuksen, kun ei ymmärtänyt sen sisältöä. Koko joukko muitakin kysymyksiä olisi ollut tarjolla, jos toimittajat olisivat jaksaneet edes paneutua käytössään olleeseen materiaaliin. Heillä ei ollut tietoa näistä asioista.

Nyt tentistä tuli kovempi koettelemus katsojalle kuin tentittävälle. Sipilän ylimielisyys riitti jopa toistuvaan ärhentelyyn, kun tenttijä keskeytti hänen vuolaat lavertelunsa.

Katsojan tantaloksen tuskaa eivät helpottaneet asiantuntijakommentaattorit, Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala, ja Evan väistyvä johtaja, Aamulehden entinen päätoimittaja Matti Apunen, jotka ovat Sipilän vanhoja fanittajia.

He olivat molemmat mukana siinä historiallisessa Ylen Jälkiviisaiden ”sessiossa” 02.10.2015, jossa tehtiin Sipilä-hypetyksen rekordi. Lähetetty: perjantai 2. lokakuuta 2015 21.13 Aihe: VL: "Sipilä on ollut tosi hyvä" (Apunen), "valtavaa taktista neroutta" (Wancke), "Virkamiesvalmistelu on pitkälle menevää kvanttifysiikkaa, jota vain harvat ymmärtävät" (Blåfield) = jälkiviisaiden valtavaa neroutta 02.10.2015

Karvala ei tosin tuolloin esittänyt omia viisauksiaan, mutta hän ei kommentoinut kollegojaan, joten hän lienee ollut samaa mieltä. Nyt hän lohkaisi, että ”kun tupa on pantu kuntoon”, niin Sipilällä on nyt parempi mahdollisuus toimia.

Mairea hymy naamallaan he kehuivat Sipilän valtiomiesominaisuuksia, Apunen jopa samaa puheen yleisluontoisuutta, josta oli edellisenä päivänä jakanut risuja kristillisdemokraattien Sari Essayahille.

Sipilän teflonpintaan ei tartu mikään. Onneksi kommentaattorina ei sentään nähty Risto Uimosta, Kalevan entistä päätoimittajaa, jonka Sipilä-fanitus ylti samalle tasolle kuin Jälkiviisailla.

Aihe: Ykkösaamu 13.03.2019 Uimonen: "Sipilä on saavuttanut ne tavoitteet, jotka piti saavuttaa". Uimosen oululaislähtöinen ja vaalikirjassa pursunnut Sipilä-hypetys on niin pahasti irti todellisuudesta, että ei sovi puolueettomaksi kommentoijaksi.

Anu Koivunen yritti sitä hiukan hillitä, mutta Uimonen jatkoi lähetyssaarnaajan paatoksellaan ylistyslauluaan, koska ”tunsi hänet Oulun ajoiltaan”.

Sipilällä on niin vahva teflonpinta, että otteen saaminen siitä vaatisi aivan toisenlaista otetta. Hän sanoi itsekin hiljan Ilta-Sanomissa, että hänelle ei jää koskaan mitään lommoja mistään. Kaikki valuu kuin vesi hanhen selästä.

Yle ei tunnu tajuavan, että sen on palveltava kuuntelijoita ja katselijoita, Yle-veron maksajia, ja silloin ikäviäkin asioita on uskallettava kysyä.

Hyviä esimerkkejä saa hakea melko kaukaa, 1960-luvun Seppo Tikan Peukaloruuvista ja Knud Möllerin muutamista jutuista. He ovat legendoja, mutta myöhempien yritysten on käynyt huonosti, Leif Salmén sai poistua näyttämöltä, kun poliitikoilta tuli valituksia liian tiukoista tenteistä, ja Juho-Pekka Rantala, joka teki todella kiperiä kysymyksiä vuoden 2006 presidentinvaleissa, sai myös siirron toisiin tehtäviin A-stdiosta.

Sakari Sirkkanen teki viime presidentinvaaleissa hyviä tenttejä Politiikkaradiossa, mutta siirto esiintymään omalla naamalla A-studioon näyttää kesyttäneen häntäkin. Monet merkit viittaavatkin siihen, että Ylen ohjelmallisena tavoittaa on vesittää poliittisia ohjelmia, tehdä niistä ”empaattisempia”. Se olisi petos katsojia ja kuulijoita, veronmaksajia, kohtaan.

Monet toimittajatkin ihmettelevät, miksi kepun kannatus mataa pohjamudissa, vaikka Sipilä ”on pannut tuvan kuntoon”.

Kyllä kansa tietää, vaikka media ei tiedäkään. Median sisäänlämpiävyys on eräs Suomen suurimpia uhkia muuttuvassa maailmassa.