default_mobilelogo

Kauko ParkkinenSuomen Yrittäjät on toimitusjohtajansa Mikael Pentikäisen johdolla haukkunut kiivaasti kolmikantaa mm. työmarkkinakartellina. Tässä se toisin vetelee vanhoja virsiä, eikä juuri muuta olekaan. Sen viimeinen ponnistus on vailla kaikkea järkeä oleva yritys saada hiiren mentävä aukko työllistämisen esteiden Kiinan muuriin.

Kun tämä yritys nyt on päätynyt odotusten mukaisesti täydelliseen mahalaskuun (www.kaukoparkkinen.com 29.10.2018: ”Näinkö aina meille täällä käy, käy, käy, käy?) on Pentikäinen tehnyt vikkelän takin käännöksen. Nyt hän luottaakin kolmikantaan ja panee siihen toivonsa viimeisenä oljenkortena nahkansa pelastamiseen. Liite: pdf

”Hyvä näin?!”

Ehkä se johtuu siitä, että kun myös SY:llä on paikka lain perusteluja valmistelevassa kolmikantaisessa työryhmässä, niin Pentikäinen uskoo vielä saavansa laista sellaisen, että se ”alentaa aidosti pienten yritysten työllistämiskynnystä”.

Hurskaita toiveita saa vapaasti esittää. Mutta Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Uudessa Suomessa pitävänsä huolen siitä, että irtisanominen ei ainakaan helpotu. On siis kaksi kovaa vastakkain. Kuka lyö vetoa Pentikäisen puolesta?

Ehkä SY:tä edustaakin neuvotteluissa puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, joka kertoi neljä vuotta sitten Aamulehdessä uutena puheenjohtajana ottavansa kolmikantaa kurkusta kiinni ja huutavansa niin kovaa, että se varmasti kuulee. Kolmikanta vapiskoon. Sen päivät ovat vihdoinkin luetut.

Ettei vain tilanne olisi sama kuin aikoinaan Isaskar Keturilla, joka tunsi tietyssä tilanteessa olevansa kuin aropupu preeriasusien juhlakulkueessa.

Valitettavasti vain lakiteksti ei siitä mihinkään muutu, ja lakitekstin viisi lisäsanaa, jotka Lasse Laatunen oli poiminut Iltalehden kolumniinsa, ovat tulleet maallemme hirmuisiin hintoihin. Tuoreista verotiedoista havaitaan, että Pentikäinen on meille jäsenille tullut maksamaan varmasti ainakin puolisen miljoonaa.

Katastrofi oli Pentikäisen ja puoluetoveri ja uskonveli Juha Sipilän kanssa yhteinen, joten ilmeisesti heillä on myös yhteinen periaate: tulos tai ulos. Ainakin heillä on yhteisenä uskonvarmuus, että he ovat oikeassa ja muut väärässä.

Yrittäjät ovat tottuneet ja alistuneet siihen, että heitä huijataan mennen tullen ja palatessa. Mutta koskaan aiemmin heidän omat edusmiehensä eivät ole heitä huijanneet.