default_mobilelogoIltalehdellä on mainio tapa jakaa merkittävien kisojen jälkeen osanottajille lampaan ja leijonan kuvia 1-5 sen mukaa, miten pelaajat ovat pärjänneet omilla pelipaikoillaan. Sama asteikko sopii käytettäväksi myös silloin, kun arvioidaan eräisen avainpelaajien suorituksi kuluneella vaalikaudella.

Kuluneena vaalikautena merkittävällä tavalla esille nousseet henkilöt arvioidaan samalla asteikolla, jolla Iltalehti arvioi pelaajat mm. jääkiekon maailmanmestaruuskisojen jälkeen: jakamalla pelaajille lampaita ja leijonia 1-5.

Leijonan päät ja tai lampaiden ehtoopuoli on kuitenkin tekijänoikeussyistä korvattava toisenlaisilla merkeillä (ei kuitenkaan voida käyttää, koska ne nauttivat tekijänoikeussuojaa. Ne korvataan toisenlaisilla merkeillä & ja Q).

Ensisijaisena arviointiperusteena on se, miten asianomainen pärjäsi omalla ”pelipaikallaan”, esimerkiksi oppositiossa. Lisäbonusta tulee, jos toiminta samalla hyödytti myös Suomea.

Li Anderssson

& &

Hertta Kuusisen manttelinperijä.

Jussi Halla-aho

& & &

Sai muilta puolueilta kohtuuttoman hyviä syöttöjä, mutta kokemattomuutensa vuoksi olisi kuitenkin ollut mahdollista, että mopo olisi karannut muutaman vanhan viisauden ”ansiosta”. Käytti tehokkaasti hyväkseen puheenjohtajakautensa ensimmäiset vaalit politiikan korkeakouluna.

Antti Häkkänen ja Kai Mykkänen

Q Q Q

Kokoomusveljet saavat yhteisen arvosanan, koska oikeusministeri ja poliisiministeri hoitivat samoja asioita vähän eri kanteilta ja muutenkin ajatukset kulkivat pitkälti samoja ratoja asiassa, jossa ”veri punnittiin”, kuten Pekka Tiilikainen olisi sanonut. Ja kevyeksi havaittiin.

Perustuslain merkitys nousi vaalikauden lopulla vahvasti esiin Helsingin Sanomien paljastusten ansiosta, mutta täysin sivuutettiin se ydinasia, että kansalaiset oli oikeussuojan saamisen kannalta saatettu eri asemaan poliisin ohjeilla.

Mykkänen lupasi vaatia poliisijohdolta selvityksen, jossa myös eri poliisialueita verrataan toisiinsa, mutta huomasi sitten, että vaalit olivat tulossa ja alkoi käyttäytyä Risto Uimosen kuvaamalla poliitikkojen tavalla: tekeytyi sokeaksi, kuuroksi ja halvaantuneeksi. Julistettiin vaalirauha ja täydellinen radiohiljaisuus, jolle media antoi tukensa.

Tuula Linna ja Antero Rytkölä

Q Q Q

Lakimiesliiton puheenjohtajalla, rikos- ja prosessioikeuden professorilla Tuula Linnalla on varsin omituinen käsitys oikeudenkäynnistä, kun hän liiton lehdessä Lakimiesuutisissa väittää, että ”jokaisella on Suomessa oikeus nostaa kanne ketä tahansa vastaan milloin tahansa mistä tahansa”. Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa kertoo sen olevan varsin rajoitettu.

Hän vastaa Lakimiesliiton linjoista yhdessä hallituksen puheenjohtajan Antero Rytkölän kanssa, joka on Sisä-Suomen apulaispoliisipäällikkö ja suojelee kollegojaan, joten liiton lehti Lakimiesuutiset pimittää poliisin omavaltaisuudet.

Näin liiton 75-vuotisjuhlavuoden teemaan pääsi pujahtamaan harmillinen virhe: ”Oikeus kuuluu kaikille”, kun olisi pitänyt olla Oikeus kuuluu melkein kaikille.

Sauli Niinistö

Q Q

Spatseeraili maailman mahtimiesten seurassa ihan näyttävästi, joskin laihoin tuloksin, mutta perustuslain rajoja koetellut ja onnettomasti päättynyt seikkailu kiky-neuvotteluissa veti kokonaisarvion reilusti pakkasen puolelle. Tämä merkitsi mm. paikallisen sopimisen törmäämistä kivimuuriin.

Mikael Pentikäinen

Q Q Q Q Q

Valittiin Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaksi siinä uskossa, että puolueveljeys ja hyvä kaveruus sekä samankaltainen usko Sipilän kanssa sataa yrittäjien laariin. Yrittäjille tämä virhearvio on jo tullut kalliiksi ja lisähintaa tulee vielä runsaasti.

Piti vaalien edellä matalaa profiilia odottaen palkkiota palveluksistaan mm. irtisanomislain yhteydessä, mutta sekin saattoi mennä ohi. Kiekollinen pelaaminen täysin hukassa.

Petteri Orpo

Q Q Q

Peesasi liian kauan pääministerin selän takana ja säästeli voimiaan uskoen loppukirinsä tehoon, mutta maitohapot yllättivät.

Juha Sipilä

Q Q Q Q Q + Q Q Q Q Q

Täydet viisi lammasta valtakunnan asioista ja ala-arvoisesta tavasta, jolla hän kapteenina hyppäsi ensimmäisenä pois uppoavasta laivasta prosessikaavioonsa merkittynä ensimmäisenä päivänä, jolloin ehdokaslistat olivat juuri sulkeutuneet (Kapteeni hyppäsi ensimmäisenä pois uppoavasta laivasta/www.kaukoparkkinen.com 15.03.2019)).

Viisi ylimääräistä pääsiäislammasta puolueensa tuhoamisesta. Sai niistä yhden anteeksi eroamalla kepun puheenjohtajuudesta, mutta jääminen roikkumaan kiviriippana yli kesän toi sen takaisin.

Kertoi Halla-ahon puoluetta hallituksesta pois potkiessaan hallituspuolueiden kunnioittavan ihmisarvoa niin paljon, etteivät nämä mahdu mukaan. Missähän se näkyi hallituksen politiikassa?

Antti Rinne

Q Q Q

Rinteen vankkaan työmarkkinakokemukseen nähden suoritus oli yllättävän vaatimaton. Ei pystynyt käyttämään täysitehoisesti niitä syöttöjä, jotka Sipilän hallitus antoi suoraan lapaan.

Sairauslomaa tuurannut kakkosketju pärjäsi paremmin. Kulmikas esiintyminen tuo mieleen Arja Alhon ministeriaikaiset puheet möhömahoista ay-pampuista.

Paula Risikko

Q Q Q

”Pohjan akaksi” aikoinaan julistautunut puhemies puolusti tomerasti eduskunnan perustuslaillista koskemattomuutta, kun huligaanit kiipeilivät talon pylväissä, mutta seurasi tyynesti katseella, kun tasavallan pääministeri tanssitti eduskuntaa vaalitempullaan.

Timo Soini

Q Q Q Q

Saavutettuaan hillotoppansa takertui siihen niin lujasti, että maailma meni ryminällä ohi. Ulkoministeri oli täysin ulkona. Tuhosi massiivisella virhearviolla oman elämäntyönsä.

Virhearvion mittakaavaa osoittaa usko, että Jussi Niinistöstä tulee vaalien äänikuningas. Saa yhden lampaan poiston hyvityksen siitä, että ymmärsi jäädä pois EU-vaaleista.

Raija Toiviainen

Q Q Q

Jatkoi edeltäjänsä perinnettä, että valtakunnansyyttäjän ei pidä olla kovin innokas syyttämään, mutta ei myöskään turhan tarkka, jos omassa silmässä sattuu olemaan hirsi (malka).

Varsinkin kansalaisten kunnian ja rauhan rikkomista voi katsella läpi sormien ainakin Itä-Uudellamaalla, ja väärä todistajanlausumakin on tyhjää parempi.

Paavo Väyrynen

Q + &

Sipilän hallituksen merkittävin ihmisuhri. Sipilän ylimielinen ja raaka toiminta puolueen ikonia ja kunniapuheenjohtajaa kohtaan sai Väyrysen epätoivoiseksi ja menettämään harkintakykynsä ja keräämään ympärilleen kehäraakkeja ja muita kummajaisia. Ylimääräinen leijona yrityksestä torjua Sipilän tuhoisa politiikka.

Media

Q Q Q Q Q + Q Q

Media saa kollektiivisen käsittelyn, koska se toimii jyväskyläläisen yrittäjän Heikki Elonheimon kuvaaman parviälyn mukaisesti, joten mikään yksittäinen media ei erottunut joukosta.

Näin se johti harhaan lukijoita jo ennen edellisiä vaaleja ummistamalla silmänsä Sipilän ufoilulta ennen kaikkea ”yhteiskuntasopimuksellaan” (On selittelyjen aika – media vaalien pahin nukkuja/www.openfinland.net 12.05.2015).

Se ei ollut herännyt vielä tämän kevään vaalien aikaankaan, vaan yhteinen sävel oli, että tyhmä kansa ei ymmärtänyt, mitä Sipilän hallitus oli tehnyt talouden ja työllisyyden hyväksi ja ”toteuttanut kaikki suunnitelmansa sotea lukuun ottamatta”. Jopa hyppy laivasta sai kiitosta ”hyvästä taktisesta ajatuksesta”.

Yksikään toimittaja ei ollut osannut tai halunnut lukea kiky-sopimusta ja torjui yhtenä miehenä saamansa selkokielisen infon. Siitä ylimääräinen lammas ja poliisin mielivallan sivuuttamisesta toisen.

Täysin luokaton suoritus.