default_mobilelogo

Kari-Pekka Kyrö kertoi Ylen A-teemassa, miksi Suomen urheilu ei nouse - eikä työllisyyskään.

Ylen A-teeman teemana 22.03.2018 oli kysymys, miksi Suomen huippu-urheilu ei nouse. Olennaisen syyn kertoi elinkautisesta toimintakiellosta vapautettu Kari-Pekka Kyrö. Hän sanoi, että koko huomio on keskistetty ylätasolle, urheilujärjestöihin ja niiden johtoon, ja ihmetteli, kuinka kaukana käytännön toimijasta nämä ovat.

Myös hiihtouransa lopettanut Sami Jauhojärvi sanoi, että hiihtäjän ja valmentajan taso jää paitsioon, vaikka hiihtäjän tulisi olla liikkeellepaneva voima. Samansuuntaisia näkemyksiä esittivät keihäänheittäjä Sanni Utriainen ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

Tässä Kyrö lausui yleisen totuuden, joka pätee sekä urheiluun että talouteen ja jonka julkilausui kirjassaan Pieni on kaunista taloustieteilijä E. F. Scumacher: ”Puhujan arvovalta on suoraan verrannollinen etäisyyteen, joka hänellä on tuotantoon".

Tätä voi kutsua suorastaan Scumacherin säännöksi, ellei laiksi. Urheilun ”tuotanto” syntyy urheilijan ja valmentajan yhteistyönä samalla tavoin kuin talouden tuotanto yrittäjän ja työntekijän yhteistyönä, siksi nämä ovat paitsiossa ja estradia hallitsevat instituutiot, jotka Sitran Muutoksen Suomi -raportin mukaan ovat jääneet ajastaan jälkeen ja vieraantuneet ihmisten arjesta kykenemättä palvelemaan heitä (www.openfinland.net 14.01.2009: Muutosvastarinnan Suomi ja Parkkinen: Hyvästit muumimaalle s. 32).

Samasta syystä Suomen työllisyys laahaa, eikä talous pikkupyrähdyksiä lukuun ottamatta nouse. Tästä oivallinen näyttö saatiin A-teeman edellisestä teemasta työttömyyskeskustelussa [www.kaukoparkkinen.com 16.02.2018: Ylen A-teema: puolitoista tuntia ”pitsinnypläyskerhon” tyhjää jauhamista työttömyydestä].

Siinä vain tilanne oli sikäli heikompi, että paikalla ei ollut ketään, joka olisi pystynyt kertomaan samat arkiset tosiasiat kuin Kyrö ja kumppanit. Tehtävä olisi kuulunut Suomen yrittäjille, mutta sekin on puolueiden kylkeen liimautuessaan erkaantunut arjen tasosta, ja keskustelussakin sitä edusti ”pääekonomisti”, joka puhui täysin samaa kieltä kuin ylätason instituutiot.

Suomi olisi käännettävä 180 astetta, takaisin normaaliasentoon. Samalla tulisi hankkia kate Schumacherin kirjan nimelle, sillä tänään pieni on kaunista vain kauniissa juhlapuheissa.