default_mobilelogo

Kauko ParkkinenAns´ kattoo, kuin äijän käy lakituvassa, että saadaan tietää, millainen laki on tullut säädetyksi". Tämä on hallituksen ohje yrittäjälle, joka on saanut haasteen oikeuteen sen jälkeen, kun irtisanomista koskeva lakimuutos on saatu aikaan. Jos on saatu.

Näin nämä noitatohtorit parantavat työttömyyttä – asianajajilta. Sillä kun ay-liike on uhannut viedä kaikki mahdolliset irtisanomiset oikeuteen, ovat asianajajat ainoa ryhmä, jonka työllisyys paranee. Siihen myllytykseen yrittäjillä varmaan onkin suuri houkutus lähteä - suoraan suden suuhun ja julkisuuden silmätikuksi!

Vasemmiston ja median omaguru Seppo Koskinen sanoo Hesarissa 28.10.2018, että tuomistuimiin on vain luotettava, niin kuin tuomioistuimiin on luotettu ennnenkin. Koskinen on omasta näkökulmastaan oikeassa. Ay-liikkeen uskottuna hän on voinut aina luottaa siihen, että ”siellä aina ystävä”, tuomarinpöydän takana.

Työnantaja hävinnyt jo lakituvan oven avatessaan

Oikeuteen vastaamaan joutuvan työnantajan kannalta tilanne on aivan toinen. Olen joskus jossakin kirjoittanut, että ”työnantaja on jo lakituvan oven avatessaan hävinnyt jutun, ellei hän onnellisten olosuhteiden ansiosta pysty kampeamaan käännettyä todistustaakkaa harteiltaan”. Käännetty todistustaakka on vastoin länsimaisen oikeuden ja EU-oikeuden periaatteita.

Kun kysymys on muusta kuin ”normaaleista” murhista tai varkauksista, Suomen oikeuslaitoksen luotettavuus onkin pitkälti myytti. Tästä on puhunut mm. emeritusprofessori Erkki Aurejärvi, ja myös käräjätuomari Jussi Nilsson Lakimiesliiton lehdessä Lakimiesuutisista 2/02. Siitä on tutkimustietoakin. Erityisesti tämä koskee työsuhdejuttuja.

Omasta karmeasta kokemuksestani kertoo kirjani Painajainen paritalossa – surullinen tositarina virka- ja mielivallan epäpyhästä liitosta (www.kauko-kustannus.fi), minkä Lakimiesliitto vallan väärinkäyttäjiä suojelevan maan tavan mukaisesti pimittää. Suurin määrä ikäviä kokemuksia on kuitenkin juuri irtisanomisjutuista eri puolilta Suomea Kolarista Kotkaan ja Kemijärveltä Naantaliin.

Yrittäjät on pelastettava tältä myllytykseltä

Jotkut työnantajapuolen juristeista ovat sanoneet, että oikeus on kuin lapsen peppu, sieltä voi tulla mitä tahansa. Peppupuhe on puppua. Kyllä sen aika varmasti tietää, mitä lapsen pepusta tulee, mutta koskaan ei voi tietää, milloin oikeuden tuutista tulee samaa tuotetta.

Teollisuusliiton Riku Aalto sanoo, että näppinsä perustelujen muokkaamiseen saanut kolmikanta pitää huolen siitä, että irtisanominen ei ainakaan helpotu. Se voi pikemminkin jopa vaikeutua. Selvää ainakin on, että jälleen alkaa uusi epävarmuuden aika, kun entinenkään ei ole vielä päättynyt.

Jos Juha Sipilä toimisi järkevästi, hän vetäisi lain pois valmistelusta. Ja jos Suomen Yrittäjät toimisi järkevästi, sen toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen neuvoisi puoluetoveriaan ja uskonveljeään Sipilää tekemään niin, sen sijaan että johdattaa jäsenensä sudensuuhun. Sipilä tuskin kaipaa enää lisää nöyryytystä siitä, että joutuisi edeltäneen Jyrki Kataisen hallituksen tavoin äänestämään eduskunnassa omaa lakiesitystään vastaan vaalien alla.

Kannattaisi noudattaa savolaisalokkaan järkeä, kun vääpeli käski häntä korjaamaan asentoa: ”Mitäpä tuota korjailemmaan, minä tien kokonaan uuven". Mutta järki ei nyt tunnu olevan korkeassa kurssissa kummassakaan päässä.

Aloitetaan puhtaalta pöydältä 35 vuoden takaa.

J.K.

1983 SAK:n puheenjohtaja Pertti Viinanen antoi puoluetoverilleen pääministeri Kalevi Sorsalle toimeksiannon panna pienen erävoiton saavuttaneet yrittäjät kanveesiin. Sorsa toteutti toimeksiannon viimeisen päälle (Yrittäjä tulopolitiikan hukkaputkessa/www.kauko-kustannus.fi).

2018 Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen antoi puoluetoverilleen ja uskonveljelleen Juha Sipilälle toimeksiannon tehdä hiiren mentävä aukko työttömyyden Kiinan muuriin. Molemmat joutuivat itse kanveesiin.

Siinä on se pieni ero.

Lisää aiheesta:

www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkien.com