default_mobilelogoMahalaskuun päättyneestä irtisanomislain uusintaottelusta jäi käteen vain yksi asia: Se palautti jälleen kerran mieliin, miten vihamielisessä ympäristössä yrittäjä toimii. Se nosti esiin vuosikymmenien varrella kauniiden vaali- ym. juhlapuheiden alle ehkä peittyneen tosiasia, että yrittäjä on puolustuskyvytön kaikkia valtatahoja vastaan. Tiukan paikan tullen ne leiriytyvät tiiviisti vihamieliseen leiriin.

Yrittäjävihamielisyys on kuin huuliherpes. Pitkiäkin aikoja se saattaa muhia näkymättömissä pinnan alla, mutta sopivan ärsykkeen saatuaan se rynnistää pintaan täydellä voimalla. Tällä kertaa se oli irtisanomislaki, kuten 1980-luvun alussakin.

Se laukaisi vihapuheryöpyn, joka hakee vertaistaan. Se oli näennäisesti suunnattu hallituksen lakihanketta vastaan, mutta suuntautui todellisuudessa yrittäjiin, joiden nähtiin jälleen poikenneen ruodusta. Heidät leimattiin täysin vastuuttomiksi työsuhteilla keinottelijoiksi.

Puolueille ratkaisevaa on vaalimatematiikka. Ne osaavat laskea, paljonko äänisaalis enimmillään voi olla ja toimivat sen mukaan. Sen lisäksi ne tietävät, että yrittäjillä ei ole sellaisia tuhoaseita, joilla he voisivat horjuttaa yhteiskuntaa, kuten ay-liike.

Ne tietävät kyllä, että kun yrittäjien asemaa työnantajina murennetaan, se horjuttaa yhteiskunnan kestävyyttä, kuten kävi työsuhdeturvalainkin kanssa 35 vuotta sitten, mutta sen vaikutukset tulevat näkyviin vasta monen vaalikauden jälkeen, eikä silloin enää kukaan muista syytä.

Tällä kertaa puolueet eivät edes vaalien edellä tunnu muistavan yrittäjiä, joten katteettomat kaunopuheet loistavat poissaolollaan.

Ay-liikkeen yrittäjäviha tunnetaan parhaiten. Some nosti kuitenkin sen edelliseen kertaan verrattuna uusiin ulottuvuuksiin, kun ammattilittojen pääbunkkereiden tykkitulen lisäksi niiden sadat paikallisosastot antoivat sulkutulta konetuliaseilla. Niitä vastaan ei auta lähteä nallipyssyillä varustautuneena.

Työnantajalinnake Eteläranta oli edellisellä kertaa tiiviisti hyökkäysrintamassa, nyt se ei osallistunut aktiivisesti, vaan vaikeroi ”sijaiskärsijäksi” joutumistaan ja antoi näin itse asiassa sivustatukea ay-liikkeelle.

Yrittäjissä elää vielä vahvana usko oikeuslaitokseen. Monelle onkin järkyttävä kokemus, kun hän irtisanomisoikeudenkäynnissä joutuu toteamaan, miten tarkoin pitää paikkansa hallituksen viimeisimmän lakimuutoksen perusteluissa esittämä tunnustus: etukäteen ei voida ”oikeusvarmalla tavalla” tietää, miten asiassa käy.

Oikeusvarmuus olisi vähintä, mitä yrittäjä voisi vaatia ehkä sadantuhannen euron riskipäätöstä tehdessään.

Kun yrittäjälle on oikeuskäytännössämme sälytetty vastoin länsimaisia oikeusperiaatetta käännetty todistustaakka ja kun asian käsittelyssä usein pilkistävät esiin virkamiesten täydellinen ymmärtämättömyys yritystoimintaa kohtaan, jolle poliittinen ideologia antaa lisäpontta, ei yrittäjä voi luottaa siihen, että saa lakituvassa oikeutta.

Sama tosiasia koskee muitakin virkamiehiä, erityisesti verottajan organisaatiossa, vaikka se onkin viime vuosikymmeninä jonkin verran lientynyt. Muutkin kuin Tarja Halonen näkevät edelleen yrittäjässä yhteisestä kassasta rohmuavan etuilijan (Halonen rehellisenä: yrittäjät syövät ”yhteistä kassaa”/www.openfinland.net 12.04.2012).

Kehitys ottanut takapakkia

35 vuoden takaisesta ”ensimmäisestä kierroksesta” kehitys on mennyt yrittäjän kannalta jopa huonompaan suuntaan. Tuolloin yrittäjät saivat tukea yliopistojen professoritasolta, mutta nyt alkupotkun vihapuheelle antoi Aalto-yliopiston ”käytäntöön suuntautunut professoriPekka Mattila Kauppalehdessä 26.07.2018. (Hellekesän satoa: ”Käytäntöön suuntautunut professori” ja ”työsuhdeturva” nostivat yrittäjävihan pintaan/www.kaukoparkkinen.com 06.09.2018).

Kirjoituksen näyttävä julkipano kertoi samalla, että myös Kauppalehti oli vaihtanut puolta nykyisen päätoimittajansa aikana. Sen keskeisiin toimittajiin kuuluva Kaija Ahtela kertoi asiasta hyvin ay-liikkeen nuottien mukaisesti, ja hänkin luotti Turun yliopiston vankan vasemmistotaustan omaavan työoikeusprofessorin Seppo Koskisen asiantuntemukseen, jota oli höystetty yrittäjän diktatuuripyrkimyksiin viittaavalla alatyylisellä letkautuksella. Hänen apunaan huseerasi julkisuudessa Hankenin professori, vanha taistolainen Niklas Bruun.

Edellisellä kerralla SAK:n lakimies Kirsti Palanko-Laaka sanoi, että voittajia olivat pienyrittäjät ja Kauppalehti, kun hallitus kevensi lakiesitystä siitä, mitä työmarkkinajärjestöt olivat esittäneet. Sen ja samalla yrittäjät Sorsa jyräsi seuraavassa hallituksessa.

Mediasta sai turhaan hakea yrittäjää ymmärtävää kirjoitusta. Kaikki uskovat Hesarin johdatukseen, että jupakkaan tuli happy end ja asiaan palataan vaalien jälkeen, jos satutaan muistamaan (Ay-liikkeen hovitoimittaja Juha Akkanen asialla - maassa kaikki hyvin taas/www.kaukoparkkinen.com 16.11.2018).

Toimittajat ovat tiukasti järjestäytynyttä ay-väkeä.

Jälkikäteen ”kaiken maailman dosentteihin” kuuluva historioitsija Teemu Keskisarja yksinäisenä sutena kertoi Uudessa Suomessa, miten kohtuuttomia vaatimuksia yrittäjille asetetaan.

Yrittäjien olisi syytä vihdoinkin uskoa, että näissä taistoissa saa vain ”turpiinsa” ja entistä enemmän vihamiehiä. Niihin on turha tuhlata energiaa. On satsattava omiin vahvuusalueisiin. Yrittäjän todelliset ystävät ja yhteistyökumppanit ovat oma henkilöstö ja asiakkaat.

Ollaan jo vuosikymmeniä myöhässä, mutta joskus on uusi johtamiskulttuuri aloitettava. Juha Sipilän Risto Uimosen vaalikirjassa lausuman mukaan jo tuolloin oli yhdestoista hetki, jos aiotaan välttää Kreikan tie. Tämän hallituksen aikana ei saatu mitään aikaan. Tosiasiassa yhdestoista hetki oli jo paljon aiemmin.

Työntekijät on saatava sillä tavoin mukaan, että ay-liikkeellä ei ole sijaa siinä välissä ”epäluottamusta uusintamassa”, kuten Metallityöväen Liiton entinen toimitsija ja tutkija Kimmo Kevätsalo sanoo väitöskirjassaan. Hiihdon maailmanmestaruuskisojen avauspäivän kunniaksi siteerattakoon Pekka Tiilikaista: ”Siinä yrittäjän veri punnitaan”, miten hän johtaa työntekijöitään ja palvelee asiakkaitaan. Muihin ei ole luottamista.

Lisää aiheesta:
www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkinen.com

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster

Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.