default_mobilelogoJo periteeksi näyttää muodostuneen, että Suomen pankki markkinoi Rahamuseossaan entisten ja nykyisten pääjohtajiensa muistelmia heti tuoreeltaan. Erkki Liikanen sai omansa reilu kuukausi sitten ja 30.10.2019. Oli Olli Rehnin vuoro.

Tilaisuuksilla oli melkoinen ero, vaikka molempien muistelijoiden juuret ovatkin Mikkelin Pitkäjärven rannoilla. Liikasen tilaisuus oli hänen omakehunsa ympärille rakennettu show, kun sen sijaan Rehnin tilaisuus oli asiallinen. Ensisilmäyksellä näyttää siltä, että myös kirjoilla on sama ero.

Liikasen show teki matalamielisyyden rekordin siinä, kun hän riekkui Mauno Koiviston kertoneen, miten [Urho] Kekkonen oli Tamminiemessä näprännyt hänen kauluksensa ylänappia, kun Kekkonen vielä oli presidentti, joskin sairauslomalla. Nyt hän pani kuulijoiden naurunremahdusten innoittamana vielä paremmaksi ja kertoi, että näpräys oli kestänyt 15 minuuttia, ilmeisesti käsiajanotolla. Kirjassa kestoa ei ollut kerrottu. Hän ei kertonut siitä nöyryytyksestä, jonka Kekkonen oli kokenut pari kuukautta aiemmin, kun Koivisto teki invaasion Kultarantaan ja katkaisi hänen henkisen selkärankansa (Kanava 7/19).

Yhteistä tilaisuuksille oli kuitenkin se, että jo etukäteen oli varmistettu puheenjohtajan ja keskustelijoiden valinnalla, että yhtään kriittistä kysymystä ei nouse esille. Rehnin tilaisuuteen oli sentään varattu paikka myös median edustajalle, mutta kun sen oli saanut suomettumisen kauden perintöä kantava Hesarin eläkkeellä oleva toimittaja Unto Hämäläinen, ei ollut pelkoa kriittisyydestä. Vähän yllättävää oli, että myös Heidi Hautala asettui kiltisti tähän samaan ruotuun. Oliko asetettu ennakkoehtoja?

Yhteistä pitkäjärveläisille oli myös savolainen huumori. Rehnillä se ryyditti sopivasti tilaisuutta, kun taas Liikasella siitä tuli pääasia, joka jätti asiasisällön varjoonsa.

Yleisölle oli varattu aikaa pari minuuttia, joten siltäkään taholta ei ollut vaaraa uhkaamassa. Kukaan ei kysynyt, oliko Timo Soinin antama lisänimi Brysselin Bobrikov aiheellinen.
 

Lisätiedot

Kauko Parkkinen
www.openfinland.net 13.06.2013