default_mobilelogo"Nyt on viimeinen hetki uudistua ja tehdä perinpohjainen käänne johtamisessa. Muuten Suomella on edessä Kreikan tie.”

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä Risto Uimosen vaalikirjassa 2015

Keskustan uusi puheenjohtaja Juha Sipilä oli tuonut raikkaan tuulahduksen Suomen ummehtuneeseen politiikkaan. Suomi kuntoon -iskulause toi uutta toivoa. Risto Uimosen sitaatti vaalikirjassa osui naulankantaan.

Sipilän pelastuksen sanoma tuli juuri oikeaan aikaan. Nyt todella tarvittiin johtamisen perinpohjaista käännettä ja uusia taitoja, sillä talouden taivas oli tummenemassa ja ahdinko painoi päälle, joten kansalaisten voimavarat oli saatava uudella tavalla käyttöön, että selvitään kohti väljempiä vesiä.

Jos pääministeriksi ylennyt Juha Sipilä olisi toiminut, kuten opetti, hän olisi voinut esimerkiksi keskustella työmarkkinajärjestöjen ja Suomen Yrittäjien kanssa ja esittää heille, että he lähtisivät kehittämään yritysten lattiatason yhteistyötä niin, että henkilöstö pääsisi käyttämään voimavarojaan mahdollisimman täydesti ja motivoituneesti, niin edessä olevat vaikeudet voitettaisiin ja he pääsisivät samalla kehittämään omaa kapasiteettiaan. Lakeja olisi tietenkin muutettava, mutta ilman sitäkin toiminta-aluetta olisi ollut runsaasti.

Olisi vaatinut ay-liikkeeltä asennemuutosta, että se olisi ollut tähän valmis, mutta yrittäjäjärjestöllä, johon Sipilällä oli läheiset, oli vapaa kenttä toimia. Näin he olisivat voineet korvata edes osan siitä vahingosta ja vuosikymmenien viivästyksestä, joka aiheutui siitä, että järjestön soluttaneet kepu ja kokoomus torppasivat tätä koskevat ajatukset. Sinnehän tuli yllättäen nokkamieheksi kansainvälisen headhunterin löytö, Hesarista luottamuspulan vuoksi pois potkittu Sipilän puoluetoveri ja uskonkumppani Mikael Pentikäinen. Vaan kuinkas kävikään?

Puheet ja todellisuus

Juha Sipilä toimi täsmälleen päinvastoin kuin opetti. Yritysten tärkeimmäksi voimavaraksi moneen kertaan vakuutettua ja yrittäjän läheisintä yhteistyökumppania työntekijää pläjäytettiin oikein kunnolla kikyllä päähän. Sipilä osoitti jo ennen vaaleja, että hänen ajatuksensa leijuivat kaukana todellisuuudesta. Oli melkeinpä surkuhupaisaa mutta samalla pelottavaa, miten hän tv:ssä heitteli asioita heti päätettäviin ja ”vatulointikoriin” pantaviksi kuin poroerotuksessa Lapin selkosilla.

Sen jälkeen seurasi pelkkää vatulointia. Hän yritti antaa työmarkkinajärjestöille nopeita toimeksiantoja, kun hallituskauden alkupuoliskolla piti saada vaikeimmat asiat hoidetuksi, että loppupuolisko voidaan sitten lasketella rennommin. Kävi päinvastoin. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi jo kesäkuun alkupäivinä 2015 radiossa, että ei tässä mitään hoppua ole, aikaa voi mennä yli vuodenkin.

Sipilä kertoi myöhemmin, että hän oli näihin aikoihin käyttänyt puolet työajastaan ay-liikkeen ruotuun saamiseksi. Hän uhkasi myös älyttömillä pakkolaeilla, mutta kun sekä kikyn poliittinen että juridinen todellisuus alkoi paljastua, hän sanoi, että se oli järjestöjen sopimus, joka ”ei millään tavoin kuulu” hänelle. Pääministerimme oli käyttänyt puolet työajastaan asiaan, joka ei millään tavoin hänelle kuulunut! Sen jälkeen kaikki oli yhtä hurlumheitä, oli ”menoa ja meininkiä”, kuten presidentti [Sauli] Niinistö, sittemmin kikyn kummisetä, sanoi.

Seurasi näytelmä, jonka veroista Suomen poliittisesta historiasta väitöskirjaa tekevä Jarmo Korhonen ei sanonut ennen nähneensä. Eipä ole osunut sinäkään lähes 60 vuoden aikana, jonka olen Suomen työmarkkinapolitiikkaa seurannut, jonkin verran mukana ollen. Sipilän hallituksen kiky-juna jyskytti määrätietoisesti kohti rotkoa.

Lähtöasema oli Laukon tori Tampereella, missä Sipilä Kepun pyöräsafarin johtajana osallistui Pirkanmaan yrittäjien paneelikeskusteluun 19.08.2014. Välipysäkit ja aikataulu käyvät ilmi liitteestä.

Nyt näytelmästä on menossa ties kuinka mones näytös. Eikä kukaan tiedä, montako on vielä jäljellä. Mitään typerämpää on vaikea kuvitella. Sen yksittäiset sankariteot vaativat vielä oman historiansa.

Nyt työnantajat itkevät, kun saivat täsmälleen sen, mitä olivat Sipilän johdolla ja Niinistön tuella tilanneet. Juha Sipilä lähti hakemaan seikkailuja ja sai niitä yli oman tarpeen. Ja työnantajat seurasivat häntä kuin rotat Hamelnin pillipiipari jokeen.

Järjen köyhyydestä kertoo myös se, että he uskovat selviävänsä vanhoista hölmöyksistään kikkailemalla sillä, miten ja mihin asia on kirjattu. Tällaiset kikkailut päättyvät aina onnettomasti, sillä ne vain ärsyttävät toista osapuolta.

Tekijät esiin

Nykyisten poliitikkojen ja työmarkkinaväen lisäksi kiky-talkoisiin kutsuttiin koko joukko vanhoja mestareita. Albert Einsteinin säännön mukaan tosin ”niiden ihmisten äly, jotka ovat nykyiset ongelmat aiheuttaneet, ei riitä niiden ratkaisemiseen”, olisi kuitenkin kohtuullista odottaa, että heidät kutsuttaisiin siivoamaan jälkensä.

Selvästi ei tosin ole kerrottu, ketkä olivat suhmuroimassa, mutta jotakin kuitenkin. Ilta-Sanomat kertoi 14.01.2020 koko joukon nimiä. Mukaan oli tavanomaisen työmarkkinaväen lisäksi kutsuttu runsaasti väkeä kumpujen yöstä, joukossa entisiä poliitikkoja, ainakin Paavo Lipponen, sekä entisiä tupoteatterin tähtiä Lauri Ihalaisesta ja Lasse Laatusesta lähtien. Lisäksi valtiovarainministeriön pomoportaasta oli mukana ainakin Markus Sovala.

Ilta-Sanomien mukaan sopimuskirjaus syntyi akselilla Lauri Lyly – Jyri Häkämies (EK) – Antti Palola (STTK).

Ylimmän kummisedän presidentti [Sauli] Niinistön ohje oli: ”Sopikaa mitä tahansa, kunhan sovitte".

Ilmoittautumisia korjaustalkoisiin varmaankin vastaanotetaan mestareilta koko kevään ajan, myös kummisedältä.

J.K.

On surullista, miten Hesari ja Yle kilvan markkinoivat Björn Wahlroosin arkitodellisuudesta irti olevia ajatuksia. Kun koko sotkun alkujuuret ovat pitkälti lähtöisin hänen ihmisiä ja perheyrityksiä halveksivasta ajatusmaailmastaan, olisi ollut parempi, että hän olisi pysynyt piilossa ainakin kuluvan kevätkauden, sen sijaan että Seija Vaaherkumpu naama maireassa hymyssä antoi hänen vapaasti mainostaa ajatuksiaan Ylen Ykkösaamussa 25.01.2020.

Liite

Kiky-junan aikataulu:

Miksi pyörät eivät pyöri? 20.08.2014; Juha Sipilä painoi kamikazenappulaa 27.03.2015; Juha Sipilä pelaa uhkapeliä korkein panoksin 03.06.2015; Yhteiskuntasopimus kuplii 06.05.2015; Vatuloinniksi meni 29.08.2015; Sipilä jumppasi työmarkkinat umpisolmuun 05.10.2015; Sipilä jumiutti paikallisen sopimisenkin 20.10.2015; Juha Sipilä: Johtamisen muutostarve peruutettu? 20.10.2015; Hallituksen pakkolakihanke perustuu toiveajatteluun ja hatusta vedettyihin lukuihin 11.01.2016; Kriisi työmarkkinoilla pitkittyy ja syvenee 26.01.2016; Pakkolakipaketti ei nouse kuolleista 03.02.2016; Nyrkki-ilakointi paljasti kolmen ministerin koplan henkisen tason 06.03.2016; Yrittäjät uhrattiin jälleen hallituksen pelastamiseksi 16.03.2016; Vuosi ”yhteiskuntasopimusta” – yhtä piinaviikkoa 23.03.2016; Irti hallituksen junttilinjasta 11.05.2016; Yritykset päättävät, toteutetaanko Sipilän taksvärkki; Kaksi vuotta Laukon torilta - pyörät sutivat tyhjää 18.08.2016; 24 tunnin tähden – tasavallassa kirpunnylkemistalkoon 26.10.2016; Heil Trump, meil Sipilä 21.11.2016; Vuosi päättyi Suomen osalta katastrofiin 10.01.2017; Kikyfarssi ja sotekatastrofi 19.04.2017; Riihen jälkipuintia: räpellystä tipoittain 03.05.2017; Kolme vuotta Laukon torilta – panokset Sipilän uhkapelissä kasvavat 07.08.2017; Budjettiriihen kertomaa: Sipilä on heittänyt tunkkinsa tunkiolle 07.08.2017; Kiky – työmarkkinavatuloinnin rekordi 05.10.2017; Sipilä puhui yrittäjille niin totta kuin osasi 07.10.2017; Pääministeri Sipilä: Ovatko yrittäjät lampaita ja työntekijät aaseja? 17.01.2018; Maria Veitolan yökyläily vahvisti: Juha Sipilältä puuttuu valtiollinen ajattelu 05.04.2018; Kapteeni hyppäsi ensimmäisenä uppoavasta laivasta 15.03.2019; Sotesta tuli demokratiamme alennustilan monumentti 20.03.2019; Yrittäjien huijauksen lyhyt historia: paikallinen sopiminen ja irtisanomislaki 26.03.2019; Sipilä sai, mitä tilasi 17.04.2019; Viisi vuotta Laukon torilta – Miten päättyi Juha Sipilän poliittinen safari?

Muutakin tietoa on saatavissa:

openfinland.net​
www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkinen.com