default_mobilelogo

Kyllä lampaita ollaan, jos emme löydä 200 000 ihmiselle kolmen tunnin työjaksoja joka toinen viikko"

Juha Sipilä pääministerin haastattelutunnilla 14.01.2018.

Sipilän hallituksen työllistämisen ”aktiivimalli” on armoton stressitesti. Se paljastaa kristallinkirkkaasti päättävän ja talouseliitin ihmiskäsityksen, luotetaanko kansalaisiin vai pidetäänkö heitä aaseina, joita ”motivoidaan” kepeillä ja porkkanoilla. Vaiko lampaina, jotka eivät osallistu hallituksen järjettömiin talkoisiin.

Ei kyse ole Antti Rinteen markkinoimasta niskalaukauksesta, vaan niskalenkistä. Kansalaista tartutaan niskasta kiinni.

Ei ole uusi asia, että poliittinen ja talouseliitti luottavat enemmän aaseihin kuin ihmiseen. Juuri sen vuoksi taloutemme on sakannut. Aasi on paljon turvallisempi kuin ihminen, se ei aiheuta yllätyksiä

Poliittisia päättäjiä tässä tukevat horjumatta machoekonomistit, joiden laskentakaavoissa ihmisellä ei ole numeerista arvoa muuta kuin työvoimana. Edes sotessa ei ykkösasiana ole hoitoa tarvitseva ihminen vaan hallinto ja valta.

Vahva näyttö asiasta saatiin, kun Pekka Himanen julkisti raporttinsa Kukoistuksen käsikirjoitus, joka asetti tavoitteekseen arvokkaan elämän. ”Tehän yrititte tappaa Pekan”, sanoi hänen tutkijatoverinsa Manuel Castels. ”Aktiivimallin” kannattajille kansalaisen elämä ei ole arvokas.

Yllätys ei ole sekään, että mallin innokkaimpana puhemiehenä on häärännyt vasemmalta äärilaidalta demarien kautta kokoomukseen loikkinut Juhana Vartiainen. Hän on ollut fanaatikko koko ajan loikkiessaan poliittisen kentän laidasta laitaan. Ihmiskäsitys näyttää pysyneen samana.

Sen sijaan yllätys on, että makroekonomisteista innokkain puolesta puhuja on Etlan toimitusjohtaja, kepulaistaustainen Vesa Vihriälä. Hän sentään kirjoitti joitakin vuosia sitten ihan järkevän kirjan keskitetystä tulopolitiikasta, jossa ihminen on samoin vain massan osanen, kun järjestelmä jytää ja valta on ykkösasia. Ilmeisesti makroekonomisti voi yksityisesti käyttää omaa järkeäänkin, mutta ”virantoimituksessa” hänen on oltava yhtä macho ekonomisti kuin kollegansakin.

Niinpä ay-väki vuodattaakin krokotiilinkyyneliä työttömiä surkutellessaan. Ei se heitä säälinyt silloin, kun rakensi esterataa työllistämisen tielle. Ihan kevyesti se myös myi jäsentensä selkänahkaa, kun pidennettiin työaikaa ja leikattiin lomaltapaluurahoja, että saatiin Sipilän hallitus käsirautoiihin, joista se nyt yrittää rimpuilla irti.

Melkoisiin yllätyksiin kuuluu myös se, että ajatuspaja Libera kuuluu mallin vankkoihin tukijoihin, kuten sen uusi toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen tänään Maikkarin Huomenta Suomessa vakuuttavasti todisti. Se on mahdollisimman kaukana liberalismista, mihin pajan nimi tuntuisi viittaavan.

Pääministerin haastattelutunnilla 14.01.2018 Sipilä osoitti, että vaikka tykkääkin aaseista, hän ei pidä lampaista. Ja osoitti samalla jälleen kerran, miten hän elää kuvitteellisessa maailmassa. Hän pitää talkoista, mutta mitä mieltä yrityksillä on osallistua sähellykseen, jossa on Sipilän mukaan sadoin tuhansin ihmisiä ja hakemuksia, joiden tarkoituskaan ei ole saada työtä vaan ainoastaan säilyttää työttömyyspäivärahansa? Tätä joukkoa on kyllä ”liikenteessä” ennestäänkin ihan riittäväsi. Yrityksillä on kyllä muutenkin työtä aivan tarpeeksi, myös byrokratiassa, jota hallitus lupasi purkaa.

Ja jos erehtyisi pestaamaan tällaisen hakijan, olisiko hänestä muuta kuin harmia? Pyörisi työtä tekevien jaloissa.

421 euron yrittäjätulo lähes kolmen kuukauden maksujakson aikana on karkeaa pilaa sekä yrittäjyyttä että työtöntä kohtaan.

Sipilän olisi tullut viimeistään pakkolakihankkeesta oppia, että kovat otteet synnyttävät varmuudella vastareaktion. Mutta se näyttää vain lisänneen hänen voiman tunnettaan ja halua uuteen yritykseen.

Onko kyseessä jo orastava vaalipaniikki?

Miksi Suomen Yrittäjät on hiljaa? Senkö vuoksi, että nyt jälleen huseeraavat puoluetoverit? Oliko se mukana hyväksymässä mallia? Pääministeri näyttää pitävän sitä lampaiden etujen ajajana.

Neljäkymmentä työntekijää työllistävä eteläsavolainen teollisuusyrittäjä Kristiina Ketomäki kertoi Helsingin Sanomissa 16.01.2018 kuulleensa radiosta pääministerin nimittävän häntä lampaaksi. Hän vastasi pääministerille otsikolla ”Yritys ei ole mikään työllisyystoimisto”. ”Tekeekö minusta lampaan se, että en välttämättä pysty tarjoamaan muutaman tunnin pätkätöitä?" hän kysyi pääministeriltä.

Totuustesti presidenttiehdokkaille

Maamme tulevaisuuden kannalta ratkaiseva kysymys on se, millaisen ihmiskäsityksen pohjalta maatamme johdetaan. Tasavallan hallitus on ilmaissut sen selvästi ”aktiivimallillaan”, eikä suinkaan ensimmäistä kertaa. Toistaiseksi presidenttivaalikeskusteluissa ei juurikaan ole puhuttu arvojohtajuudesta, kuten edellisellä kertaa, mutta syytä olisi. Sitä testaamaan ”aktiivimalli” sopii erinomaisen hyvin. Heille tulisi esittää kysymyksiä olennaisista asioista mielisäveltäjän tai koirarodun sijaan?

Tulisi tietää, luottaako ehdokas kansalaiseen vai onko hän varustautunut kepein ja porkkanoin. Tunnettu nosturiyrittäjä Pekka Niska kertoi takavuosina Mikkelin Päämaja -seminaarissa, miten valtavia resurssien menetyksiä voi tapahtua, kun ihmisiin ei luoteta: ”Se on 30 prosenttia ihmisen työtehosta pois, jos työntekijään ei luoteta". Pienemmälläkin plusmerkkisellä prosentilla tehtäisiin jo ihmeitä.

Sauli Niinistö on liputtanut mallin puolesta, mutta liittänyt mukaan kaikenkarvaisia selityksiä, kuten huonoja ratkaisuja tekevän asianajan tyyliin kuuluu, mikä vain tekee asian entistä sotkuisemmaksi. Samanlaista venkoilua kuin edellisellä kertaa hänen tukiessaan ammattiliittojen itsenäistä kanneoikeutta HS:n haastattelussa (www.kaukoparkkinen.com 12.12.2018: ”En äänestä tämän presidentin aikana”). ”Sotkuiset asiat selvitetään ja selvät asiat sotketaan”, oli hänen asianajotoimistonsa tunnus.

Kepun ehdokkaana Matti Vanhanen hyväksyy mallin. Ylen tentissä hän halusi laajentaa keskustelua ottamalla mukaan ”globaalin näkökulman”, mutta ihmisen näkökulmaa hän ei maininnut.

Paavo Väyrynen piti erässä puheenvuorossaan mallia työttömien kiusaamisena, mutta kovin painokkaasti hänkään ei ole asiasta puhunut,

Demarien ehdokas Tuula Haatainen panee mallin matalaksi, mutta ei se ihmisen arvostamisesta johdu, vaan siitä, että hänen ideologiansa mukaan vain ay-liikkeellä tulee olla oikeus ottaa niskalenkki kansalaisesta, ei porvarihallituksella.

Muiden oppositiopuolueiden ehdokkaiden kanta lienee kielteinen, mutta on jäänyt sen verran epämääräiseksi, että mieleen tulee tarina entisaikojen rengistä, joka tuli sunnuntaiaamuna kirkosta ja vastaan tuleva isäntä kysyi, mitä pappi saarnassaan puhui. Synnistä hän rengin mukaan puheli. ”Mitäs pappi synnistä”, kysyi isäntä. ”Vastaan tuntui olevan"

Pekka Haavisto antoi hyvän näytön venkoilun taidoistaan vastatessaan aktiivimallia koskevaan kysymykseen, että hän olisi presidenttinä ennen allekirjoitusta pyytänyt laista juridisen arvion.

Ehdokkaille tulisi esittää kysymyksiä olennaisista ja ajankohtaisista asioista mielisäveltäjien ja koirarodun sijaan.