default_mobilelogo


Pääministeri Juha Sipilä esiintyi juhlapuhujana Suomen yrittäjien yrittäjäpäivillä Joensuussa 22.10.2017. Videohaastattelussa häneltä kysyttiin, miten hallitus aikoo edistää paikallisen sopimisen mahdollisuuksia. Siinähän yrittäjät olivat jääneet yksin kuin alli kalliolle.

Sipilä kertoi, että nyt katsotaan rauhassa ensi tammikuun lopussa päättyvä tes-kierros, onko sopiminen edennyt vai ei. Sen pohjalta tehdään arvio toimenpiteistä. Nyt on määrätty virkamies seuraamaan ”tarkasti jokaista sopimusta”, miten niissä paikallinen sopiminen etenee. ”Mutta eteenpäin on päästävä, se on selvä”, sanoi pääministeri.

Tämä oli pelkkää tyhjää tarinaa, joka perustuu vaihtoehtoisiin faktoihin.

Työnantajaliittoihin kuulumattomien yritysten osalta paikallinen sopiminen ei edisty tesseissä mitenkään. Sen estää työsopimuslaki. Näitä on lähes 90 prosenttia SY:n jäsenistä.

Hallitus ei voi muuttaa lakia, sillä kikyssä sovittiin, että muuta lainsäädäntöä kikyssä sovitun lisäksi ei tehdä ja kaikki valmistelu tapahtuu kolmikannassa.

Sipilä oli asettanut tiukat reunaehdot, että hallitus edellyttää tuloksia paikallisessa sopimisessa ja ”Suomen mallissa”, ja vasta sen perusteella se päättää kikyn ”kompensaatiosta”. Molemmat ovat alkutekijöissään, mutta hallitus on jakanut ”kompensaatiorahat” korkojen kera, hallitus on pelannut käsistään kaikki kortit, hantitkin.

Se ei voi tehdä asiassa mitään muuta kuin esittää hurskaita toiveita. Niin etevää virkamiestä ei olekaan, että hän pystyisi selvittämään, mitä työmarkkinajärjestöt ovat tesseissään sopineet, seuratkoon kuinka tarkasti tahansa. Se on selvä.

Hallitus on ajanut itsensä työmarkkinapolitiikassa paitsioon, josta ei ole ulospääsyä loppukauden aikana.

Monet yrittäjät pitivät pääministerin puheita ”hienona”. He ovat saaneet vain vaihtoehtoisiin faktoihin perustuvaa infoa.

Mikäs oli pääministerillä puhuessa, talous kasvaa ja 'omiensa joukossa' kelpaa kehua”, sanoi Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi kolumnissaan 27.10.2017. Hän oli kirjoittajan mukaan ”rennon oloinen ja luonteva”.

Tilastokeskuksen viimeisen julkistuksen mukaan työttömyys on lisääntynyt, ja Teknologiateollisuus on kertonut tilauskannan laskusta.

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster
Internet-sivut: www.kaukoparkkinen.com.

Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.