default_mobilelogo

”Työelämän uudistuksista pitää sopia heti, mieluiten ennen
hallituksen muodostamista. Se vaikuttaa kokonaisuuteen ja
uskoon siihen, kuinka pääsemme kahden porosentin kasvu-uralle.”


Juha Sipilä Maaseudun Tulevaisuudessa 27.03.2015

Vastaavaa pelleilyä ei Suomen poliittinen historia tunne".
Jarmo Korhonen/Iltalehti 16.05.2015

ANTTI RINNE RUNOLLISENA: "SIPILÄ AVASI PANDORAN LIPPAAN"

Harvoin on Antti Rinne ay-miehenä tai poliitikkona lausahtanut mitään niin hyvin naulaan kantaan osuvaa kuin otsikon tokaisu Marko Junkkarin haastattelussa Hesarissa 18.03.2017. Varmaa ei tosin ole, tarkoittiko hän sillä juuri sitä tapahtumaa, jossa lipas todella avattiin, kun Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Mikael Pentikäinen sen kantta avuliaasti raotti (liitetiedosto). Ja tiesikö itsekään, miten osuva se oli. Muuten teksti oli Rinteen tuttua demariproosaa.

Tänään 27.03.2017 on kulunut tasan kaksi vuotta siitä päivästä, jolloin Pentikäinen lehdessään puhalsi ilmoille Juha Sipilän yhteiskuntasopimus-kuplan, jonka Jarmo Korhonen nimesi Suomen poliittisen historian suurimmaksi pelleilyksi. Siitä alkoi näytelmä, joka on ollut sekoitus farssia, draamaa ja tahatonta komiikkaa.

Se ainakin on varmaa, että Suomessa ei koskaan ole vakavalla naamalla esitetty yhtä suurin odotuksin isänmaan pelastusohjelmaa, jolta olisi niin täydellisesti puuttunut vähäinenkin kosketus reaalimaailmaan (www.openfinland.net 27.3.15: Juha Sipilä painoi kamikaze-nappulaa/liite). Selvää on myös, että monta kalliimpaa näytelmää ei Suomessa ole nähty, ei ainakaan rauhan aikana.

Irti päästetty pullon henki näyttää todella ulottaneen ainakin jonkinlaisen vaikutuksensa kaikkiin niihin ennen näkemättömiin ilmiöihin, joita Suomen politiikassa ja työmarkkinapolitiikassa on tämän jälkeen koettu. Voi ennakoida, että eivät ne vielä tähän lopu, vaikka jäljet pelottavatkin jo nyt. Toivottavasti näistä saadaan vielä lähitulevaisuudessa tutkimustietoakin.

Liikkeelle paneva voima on keskushenkilön Juha Sipilän persoona, josta puuttuu reaalimaailman taju ja myös poliittinen näkemys. Hän on korvannut ne prosessikaaviolla ja kaiken maailman kakkaroilla, joissa on ammottavia mustia aukkoja. Muun ohessa tästä seuraa arvaamattomuus ja erimuotoinen ufoilu (www.kaukoparkkinen.com 20.11.2016: Heil Trump, meil Sipilä). Huippuja ovat olleet ennen muuta ns. pakkolakihanke ja kiky-sopimuksen synty ja sisältö.

Päätä vaivaamallakaan ei löydy toista sellaista hetkeä Suomen politiikasta, jolloin kolme tärkeintä ministeriä olisivat olleet yhtä täydellisesti pihalla kuin silloinen SSS-ministerikolmikko Sipilä, Stubb ja Soini paukutellessaan nyrkkejään sille, että keskusjärjestöt olivat hyväksyneet kikyksi surkastuneen yhteiskuntasopimuksen (www.kaukoparkkinen.com 06.03.2016: Nyrkki-ilakointi paljasti kolmen ministerin koplan henkisen tason). He eivät tajunneet joutuneensa samalla hetkellä järjestöjen panttivangiksi, koska eivät osanneet lukea sopimusta, jossa oli selväsanaisesti pantu lukko kaikelle muulle työlakien säätämiselle paitsi sopimuksessa esitetylle.

Samalla menivät kumoon erityisesti Suomen yrittäjien haaveet paikallisesta sopimisesta, ja ”Suomen malli” oli jäänyt työmarkkinatuulten riepoteltavaksi taivaan tuuliin. Samoin oli ilmeisesti käynyt budjetin, jos valtiovarainministeri Stubbin sanat kuvan kera Kauppalehdessä 12.08.2015 oli otettava todesta: ”Yhteiskuntasopimus tärkein osa budjettia”.

Risto Uimosen vaalikirjassa Sipilä oli sanonut, että käsillä oli viimeinen hetki tehdä ”perinpohjainen käänne johtamisessa” (s. 411). ”Muuten Suomella on edessä Kreikan tie”. Sen jälkeen asiasta ei ole kuultu, ei edes Vantaan elinkeinopäivässä, jossa hän puhui otsikolla ”Suomi 2025” (www.openfinland.net 04.01.2015: Sipilä: Johtamisen muutostarve peruutettu?).

Lähetetty: keskiviikko 4. marraskuuta 2015 18.39
Vastaanottaja: 'juha.sipila@eduskunta.fi' <juha.sipila@eduskunta.fi>;
Aihe: VL: Sipilä Vantaan elinkeinopäivässä: Johtamisen muutostarve peruutettu?

Lippaasta irti päässeet ikävät voimat levisivät myös Etelärantaan ja saivat EK:n johdon käyttäytymään sekopäisesti (www.kaukoparkkinen.com 14.03.2017: Uusöykkärit tekevät hallaa yrityksille).

Syntyi merkillinen kupla, joka esti näkemästä niinkin merkillisen kummajaisen kuin työajan pidennyksen todellista olemusta. Hämmästyttävää kyllä parhaiten sitä kuvasi SAK:n Juha Antila Palkkatyöläisessä 5/16: "Sipilän hallitus haluaa työajan pidentämisellä lisätä entistä, ei fiksumpaa tekemistä".

Työnantajaliitot esittivät jopa mihinkään lakiin perustumatonta ufovaatimusta, että yritysten olisi pakko pidentää työaikaa, eli oman järjen käyttö olisi kielletty. Pandorasta peräisin?

Suomen Pankki raotti lippaan kantta viime vuoden joulun alla, jolloin sieltä singahti vaihtoehtoisia faktoja ja valeuutisia, että taantuma olikin jo voitettu. Ei tarvita muuta kuin puoliväliriihessä vähän näpräillään lisää ”työllisyystoimia”. Hallituspuolueet, tutkimuslaitokset ja media suorastaan kilpailivat, kuka esittää fantastisempia ennusteita. Jälleen oli päästy kuin koira veräjästä.

Lippaan henki leijaili myös kansainvälisiin norsunluutorneihin. Luottoluokittaja Standard & Poor´s sai siitä jopa huumoripläjäyksen. Se kertoi maaliskuun 2017 lopulla, että Suomen talouden suurin uhka on Jussi Halla-aho, jos hänet valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Elleivät luokittajat olisi jo aiemmin rehellisesti kertoneet, että he luokituksia laatiessaan käyvät aina Suomessa jututtamassa täkäläisiä vastuuhenkilöitä, olisi tästä viimeistään selvinnyt sylttytehtaan sijainti. (www.kaukoparkkinen.com: 22.03.2017: Talousnousun hypetys perustuu vaihtoehtoisiin faktoihin). Sipilän hallitusta luokittajat eivät nähneet riskitekijänä.

Jotkut ovat epäilleet, että lippaasta olisi pirahtanut mausteita myös sotesoppaan.

Näillä mennään puoliväliriiheen

Jos hallitus haluaa perustaa varmuuden vuoksi yli kuntavaalien heitetyn puoliväliriihensä reaalisiin tosiasioihin vaihtoehtoisten faktojen asemesta, se ei voi sivuuttaa seuraavia tosiasioita.

• Työllistämisen loukkujen purkamista ei tosiasiassa ole edes aloitettu, perusselvityskin puuttuu. On vain muutamia lumeraapaisuja.

• Yhteiskuntasopimus/kiky on työpaikoilla joutunut naurunalaiseksi. Ilta-Sanomat puhkaisi kuplan 22.02.2017.

• Paikallinen sopiminen on erityisesti työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä, joita on valtaosa, entistä pahemmin jumissa.

• ”Johtamisen perinpohjainen käänne” on peruutettu. Sen sijaan on tapahtunut käänne huonompaan, kun työmarkkinat ovat sekaisin ja paikallinen sopiminen on ottanut takapakkia. On siis haettava keinot, joilla päästään pois Kreikan tieltä.

• ”Suomen malli” hallituksen toiveiden mukaisena on haihtunut savuna ilmaan.

• Talous on edelleen tosiasiassa paikalleen jämähtäneenä. Työttömiä on 6 000 vähemmän kuin vuosi sitten, piilotyöttömiä 2 000 enemmän. Hallitus on pitänyt tärkeimpänä mittarina työllisyysastetta. Se oli helmikuussa 67.3 prosenttia, 0.6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. Hallituksen aloittaessa toukokuussa 2015 se oli 68 prosenttia. Hallituksen tavoite on 72 prosenttia.

• Työaika- ja yt-lait perustuvat 1970-luvun maailmaan, eivätkä ajanmukaistamisen näkymät ole lupaavia. Työaikalain kolmikantaisessa työryhmässä osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Liite
Kauko Parkkinen
www.openfinland.net 27.03.2015

Juha Sipilä painoi kamikaze-nappulaa

Kepun puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoittautui tänään 27.03.2015 lopullisesi politiikan Don Quijoteksi kertoessaan Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että maahan olisi jo ennen uutta hallitusta saatava aikaan yhteiskuntasopimus, jolla työelämä uudistettaisiin ja iso joukko muitakin asioita sovittaisiin. Mm. koeaika pidennettäisiin neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen (liitetiedosto).

Tulevat mieleen Kekkosen sanat, kun kokoomuksen puheenjohtaja Juha Rihtniemi vuoden 1970 vaalivoittonsa jälkeen hallitustunnustelijana esitti porvaripuolueiden vähemmistöhallitusta: ”Olettepa te pirun rohkea mies".

Sipilässä on samanlaista partiopoikahenkeä kuin Rihtniemessä, mutta hän on vielä tätäkin rohkeampi. Hän aikoo saada saman pöydän ääreen puolueet, työnantajien ja työntekijöiden edustajat, yrittäjät ja MTK:n. Näin tulisi maahan saada 200 000 työpaikkaa.

Kennelliitto kannattaisi vielä kutsua mukaan. Sanoihan Harri Holkeri hallitusjunailussaan, että koirat haukkuvat, mutta karavaani kulkee. Olisi hyvä, että omissakin joukoissa olisi puolisen miljoonaa haukkujaa. Lisäksi koirat ovat merkittäviä veronmaksajia.

Hallituksen muodostaminen siis odottaisi kekrijuhlien tienoille, jolloin vanhan perinteen mukaisesti neuvottelujen sato kootaan aittoihin ja kukkaroihin. Ehkä väliaikaishallitukseksi voitaisiin nimetä työmarkkinajärjestöjen everstijuntta, jolloin oltaisiin ulkonaisestikin lähellä Björn Wahlroosin mainitsemaa fasistivaltaa.

Se vähän kummastuttaa, että maailmaa syleilevien asioiden ohessa Sipilä esittää koeaikaa pidennettäväksi kuuteen kuukauteen. Siksikö, että Stubb sortuu samaan? Stubb ei tietenkään tunne työsopimuslakia, eikä Sipilä monen muun yrittäjän tavoin varmaan ole vilaissutkaan sitä, joten siteerattakoon sen 4 §:ä, ettei asiassa tarvitse enempää mokailla:

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään neljän kuukauden pituisesta koeajasta. Jos työnantaja järjestää työntekijälle erityisen työhön liittyvän koulutuksen, joka kestää yhdenjaksoisesti yli neljä kuukautta, koeaika saadaan sopia enintään kuuden kuukauden pituiseksi.”

Tätä kannattaisi todella käyttää hyväksi, sillä paitsi että se kehittäisi osaamista ja sitouttaisi työpaikkaan, se edistäisi keskinäistä luottamusta, joka luo myös pohjan paikalliselle sopimiselle. Jonninjoutava näpertely koeajan pidentämisen kanssa sen sijaan vain lisää epäluottamusta. Paljon olennaisempaa olisi palauttaa irtisanomisperusteet takaisin siihen, mikä oli Kansainvälisen Työjärjestön ILO:n suosituksen ja sopimuksen tarkoitus 1960-luvun puolivälissä.

Kyllä Siperia opettaa. Antti Rinteellä tulee mutapainin ammattilaisena olemaan hauskaa näiden partiopoikien kanssa. Jos joku löytää tästä projektista realismin häivääkään, hän on ansainnut tiedonjulkistamispalkinnon.

Suomella on edessään todella kovat ajat. Juha Sipilä on saksalaislentäjän tavoin painanut automaattiohjauksen kamikaze-nappia ja suunnannut kurssin suoraan päin Konsensus-vuoren Rinnettä. Tätä siis tiesi se Laukon torin paneelin tyhjänpäiväinen ja näkemyksetön jutustelu, joka tuolloin ihmetytti (www.openfinland.net/Miksi pyörät eivät pyöri?: 20.08.2014).