default_mobilelogo

Tiedote 24.09.2018
Kauko ParkkinenIhmisen arvo on näinä päivinä noussut vahvasti esille, niin poliitikon ihmisroska-puheesta kuin irtisanomisperusteistakin puhuttaessa. Eräs huippunoteeraus saavutettiin 24.09.2018, kun Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kirjoitti Kauppalehdessä osakeyhtiön toimitusjohtajan asemasta otsikolla ”Toimitusjohtaja voidaan irtisanoa pärstäkertoimen perusteella”.

Juridiset faktat pitävät sinänsä paikkansa. Osakeyhtiön toimitusjohtaja ei todellakaan ole työsuhteessa, eikä hänellä ole irtisanomisaikaa, koska hän on osakeyhtiön toimielin. Erään ruotsalaisen pörssiyhtiön koko henkilöstön työsuhdekoulutuksessa firman toimitusjohtaja, insinööri, sanoi, että hänen irtisanomisaikansa on yksi nanosekunti.

Mutta ei häntä silti tarvitse kohdella kuin hän ei olisi ihminen lainkaan, mikä asenne henkii Linnainmaan kirjoituksesta. Eikä hänellä olisi mitään muuta tehtävää kuin kaikin laillisin keinoin maksimoida osakkeenomistajien voitto, kuten Björn Wahlroos opettaa. (www.openfinland.net 23.1013: Supattelukirja Wahlroosista).

Vaikka Linnainmaa siteeraakin aivan oikein osakeyhtiölakia, jonka mukaan osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa osakkeenomistajille voittoa, ei tätä ajastaan pahasti jäljessä olevaa säännöstä pitäisi tarjota toimintaohjeena. Se kuvastaa ennen kaikkea 1600-luvulta peräisin olevaa tapaa suhtautua ihmiseen, kuten Terttu Grönfors väitöskirjassaan sanoo.

Olisi aika siirtyä nykypäivään ja nähdä kaiken yritystoiminnan ensisijainen tehtävä palvelutehtävänä, asiakkaiden palveluna, johon perustuu perustuslaissa säädetty elinkeinon harjoittamisen vapaus. Voiton tuottaminen on sen edellytys, ei tarkoitus.

Wahlroosin-Linnainmaan oppihan tarkoittaa sitä, että työntekijätkään eivät ole oikeasti ihmisiä, vaan tuotantokoneiston osia, työvoimaa, suurin piirtein ihmisroskaa. Sitä näyttää olevan myös toimitusjohtaja, jolle erottamispäätöstä ei tarvitse edes perustella. Häntä ei siis tarvitse kohdella ihmisiksi.

Koska päätoimittaja vastaa kaikesta lehden sisällöstä, tulisi heidän todellakin ottaa vastuuta ja päivittää asenteensa sekä hyllyttää tällaiset roskakirjoitukset. Kun ottaa huomioon kirjoittajan aseman, ei keltainen kortti ehkä riitä, vaan olisi syytä harkita suoraa punaista lehdessä esiintymiseen, ainakin siihen saakka, kunnes kirjoittaja oppii puhumaan ihmisistä ihmisiksi.