default_mobilelogoOn tullut muutamia palautteita siitä, että Erkki Liikanen puhuu muistelmissaan Mauno Koiviston käynnistä Urho Kekkosen luona Tamminimessä, eikä Kultarannassa [www.kaukoparkkinen.com 30.08.2019 Liikanen puhuu palturia muistamissaan ...)]. Ne ovat aiheellisia, kiitos niistä. Kyse on eri tapahtumista. Väärä osoite. Sorry siitä.

Mokalle ei ole päteviä syitä, vain lieventäviä asianhaaroja. Kesän viimeiset helteet polttelivat, oli hoputustakin Hämeeseen. Siellä syvässä hämäläisessä rauhassa tilanne heti selvisi kirjoittajalle.

Mutta ehkä Esko Aho oli todella oikeassa: Niin on hyvä kuin käy. Jospa näin joku tavallista nopeaälyisempi tutkija tai toimittaja vihdoinkin kiinnostuisi asiasta ja heräisi huomaamaan, miten röyhkeä Koiviston Kultaranta-invaasio kesällä 1981 oli ja miten se tapahtui.

Se ainakin on selvää, että kun lukija huomaa virheen tekstissä, se nostaa hänen itsetuntoaan, kun hän havaitsee, ettei kirjoittaja olekaan niin etevä kuin luulee. Näin hän saa lisävirtaa jatkaa lukemista toivoen, että jospa löytyisi vielä lisää virheitä.

Koivisto paniikissa Kultarantaan

Kaikki se, mitä kirjoituksessa kerrotaan itse tapahtumasta ja siihen liittyvistä henkilöistä, pitää paikkansa. Invaasio Kultarantaan oli Koivistolta paniikkireaktio, kun hän säikähti Eino Uusitalon ehdotuksen Kekkosen jatkoajasta vievän presidentin viran, ehkä hänen ulottuviltaan lopullisesti. Hän tiesi toisaalta Kekkosen kunnon heikentymisen, joten hän saattoi kertoa tälle rehvakkaasti, että ”ei ollut tullut utelemaan Kekkosen kantoja”. Hän oli tullut ilmoittamaan, mitä tämän rauhaan kuuluu, mikä oli Koiviston vakiosanastoa. Eli että hänen aikansa on lopussa.

Paniikki selittää poliittisen historiamme röyhkeimmän hyökkäyksen Koiviston sairaaksi tietämän vanhan presidentin kimppuun ja sen omituiset piirteet. ...

Kalevi Sorsa ei lähtenyt mukaan keikalle ”raportoimaan Sosialistisen Internationaalin kokouksesta”, mikä oli tekosyy, jolla Koivisto tunkeutui Kekkosen kotiin. Mutta selvää on myös, että Koivisto ei kaivannut todistajia. Internaalin asioista ei puhuttu sanaakaan.

Jos ei omakaan virhe ole puolusteltavissa, niin paljon suurempi häpeä on se, että tutkijat ovat jättäneet purkamatta Koiviston muistion tapahtumista hänen omasta kirjastaan. Jopa tunnollinen tutkija Juhani Suomi on sivuuttanut sen muutamalla maininnalla. Jopa Homeroksen kerrotaan joskus torkahtaneen lyhyiksi tuokioiksi. Työehtosopimusten koukeroisia tekstejä vuosikymmeniä tulkinneelle, niitä myös melkoisesti kirjoittaneelle, se käy helpommin.

Kultarannassa Kekkonen oli ollut ”valpas ja virkeä”, mutta kolmen viikon kuluttua pidetyssä presidentin esittelyssä hän oli vaitonainen, eikä vastannut Koiviston kysymyksiin. Elokuussa Kekkonen hämmästytti keskustelukumppaninsa tokaisemalla aivan muiden kesken: ”No, tulkoon sitten Koivisto”, mikä kertoo, että Koivisto oli Kultaranta-operaationsa jälkeen pyörinyt jatkuvasti hänen mielessään peikkona, ehkä painajaisena, ja tehnyt siellä tuhoaan. Oli tietenkin muitakin asioita, jotka vaikuttivat Kekkosen kuntoon, ennen kaikkea Islannin matka, mutta on mielestäni selvää, että Koiviston hyökkäys oli nopeuttanut kehitystä.

Nyt Liikasen kirja paljastaa, mihin tilaan Koivisto totesi Kekkosen joutuneen. Pystyi vain avaamaan ja sulkemaan hänen ylintä paidannappiaan. Ehkä hän oivalsi samalla, että hänelläkin oli myötävaikutusta asiaan.

Historian kaari Kultarannan nöyryytyksestä Tamminiemen sairaskotiin ei ollut pitkä mutta dramaattinen. Jotkut katsojat muistavat vielä, miten järkyttynyt Koivisto oli tv-haastattelussa Tamminiemen pihassa nähtyään, mikä oli tulos.

Mutta oliko Koivistoon luottamista? Hän oli asianosainen. Liikanen piti kuitenkin tarpeellisena häpäistä hänen suullaan Kekkonen kertomalla Suomen kansalle, että vielä virassa oleva presidentti, vaikka Koivisto olikin vt., oli täysin höperö ja irti tästä maailmasta. Tarkkaa ajankohtaa ei Liikanen kerro.

Anteeksipyynnön paikka?

Koivisto tiesi, että vahvat poliittiset voimat työskentelivät hänen hallituksensa kaatamiseksi. Siitä oli erilaisia sopimuksia ja välipuheita ketjun Kekkonen-Sorsa-Väyrynen ja SKP:n Aarne Saarinen kesken. Koivisto puolestaan keskittyi vain pitämään hallituksensa kasassa. ”Pääministeri oli kehittänyt vitkuttelusta oman taiteenlajinsa”, sanoo Juhani Suomi. Omakin puolue alkoi kyllästyä vitkutteluun.

Tämä onnistui, ja Koivistosta tuli presidentti.

Kultaranta-hyökkäyksellä saattoi olla suuri historiallinen merkitys

Liikanen ei mainitse Kultaranta-invaasiota. Ehkä Koivisto ei kertonut siitä edes puolueelleen. Ilman sitä Kekkosen kunto olisi saattanut kestää sen verran kauemmin, että hallitus olisi saatu nurin, ja ”olisi syntynyt uusi tilanne”. Kukaan ei tiedä, olisiko SDP:n ehdokkaaksi tullut Kalevi Sorsa ja presidentiksi Johannes Virolainen. Kuitenkin kannattaa kysyä.

Yhtään enempää mielenkiintoa tähän historialliseen draamaan ei ole osoittanut sanavapaudellaan mellastava media. Sehän seuraa Helsingin Sanomia kuin hai laivaa, ja Juhani Suomi kertoo Kekkos-kirjassaan, jossakin niistä, kuinka Liikanen eräässä tilaisuudessa nuhteli Aatos Erkkoa siitä, että lehti oli julkaissut kriittisiä kirjoituksia demareista. ”Kaikkihan tietävät, että se on meidän lehti”. Erkko ei kommentoinut.

Nyt kirjan arvosteli Hesarissa eläkkeellä oleva demarien hovitoimittaja Unto Hämäläinen, muinaismuisto suomettumisen ajoilta, joka on sen jälkeen ehtinyt arvostella samaan tapaan kritiikittömästi Risto Uimosen huuhaa kirjan Juha Sipilästä, joka oli Hämäläisen mukaan jo kohta alkutaipaleellaan ”saneerannut Suomen”!

Unkarin ulkoministeri ihmetteli Aamulehden haastattelussa 30.08.2019, miten Sanoma-keskeinen oikeusvaltioperiaatteen koulumestarina esiintyvän Suomen media on. Hän kertoi myös, miten kriittisiä vallanpitäjiä kohtaan Unkarin päämediat ovat.

Onkohan kukaan demokraattisesti valittu valtion päämies nauttinut sellaista koskemattomuutta median taholta kuin Koivisto? Ehkä Sauli Niinistö alkaa lähestyä samaa asemaa.

Jos väärään osoitteeseen mennyt kirjoitus antaisi edes pienen impulssin tilanteen muuttamiseksi, se olisi ns. felix culpa, onnellinen erehdys.

Lisää aiheesta:

www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkinen.com


Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster
Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot