default_mobilelogoHelsingin Sanomat ei juuri ole kunnostautunut vallan väärinkäytösten julki tuomisessa. Päinvastoin sen lähihistoriaan mahtuu useita tapauksia, joissa se on suojannut vallan väärinkäyttöä. Siksi olikin yllättävää, kun se 29.12.2018 toimittajansa Juho Jokisen kirjoittamassa aukeaman mittaisessa jutussa kertoi, miten Itä-Uudenmaan poliisi oli ottanut tuomiovallan omiin käsiinsä ja antanut ohjeet, millaiset rikosilmoitukset tulee ”tappaa” muitta mutkitta ja siis jättää niiden uhrit lainsuojattomiksi (Näin toimii poliisin giljotiini/ 22.01.2019).

Jutun lähde ei voinut jatkaa toimintaa ohjeiden mukaan ja siirtyi toisiin tehtäviin. Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen piti menettelyä täysin laillisena, mutta toivoi yhteiskunnallista keskustelua aiheesta.

Outo hiljaisuus laskeutui kuitenkin asian ylle. Poliisin kannalta otollisesti framille nousivat raiskausjutut ja vanhusten hoiva.

Hesari oli puoli vuotta aiemmin saanut esittelykappaleen kirjasta, joka tarjoaa hyvää havaintoaineistoa käytännön casen muodossa, mutta on toistaiseksi pimittänyt sen. On kaikki aihe olettaa, että ilmiantaja oli saanut siitä impulssin. Samoin Lakimiesliitto päätti olla esittelemättä kirjaa lehdessään Lakimiesuutisissa. Päätöksen siunasi hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkönen, joka on Karvosen kollega Sisä-Suomen poliisissa.

Poliisin ja jopa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen toimesta on aloitettu asian vähättely ja siis hiljaa hautaaminen syyttäen vain resurssipulaa, ja poliisin vallan väärinkäyttö on sivuutettu vähin äänin. Tällainen nähtiin myös 14.02.2019 Ylen tv-uutisissa, missä poliisitarkasta Jyrki Aho Ylen oikeustoimittajan Päivi Happosen haastattelemana parhaansa mukaan vähätteli poliisin lainvastaista toimintaa. Selitystalkoisiin on osallistunut myös valtionsyyttäjä Jukka Rappe.

Helsingin Sanomat on viime aikoina tehnyt useita aukeaman mittaisia ja suuritöisiä analyysiksi kutsumiaan selvityksiä monista päiväkohtaisista asioista. Miksi ei poliisin tuomiovallan kaappauksesta? Edes sitä ei vielä tiedetä, miten yleistä samanlainen ohjeistus on muualla Suomessa kuin Itä-Uudellamaalla ja Helsingissä, missä ohjeet oli laadittu yhdessä syyttäjän kanssa, kuten poliisipäällikkö Tomi Vuori kertoi Hesarin jutussa.

Nykyorganisaatiossa poliisilaitoksia on vain toistakymmentä, joten asia olisi helposti selvitettävissä. Tapettujen juttujen määrä ja laatu saadaan varmasti selville suht. nopeasti. Nyt on määrätietoisesti lähdetty luomaan kuvaa, että ohjeet koskevat vain vähäpätöisiä rikoksia kuten pieniä myymälä- ja polkupyörävarkauksia.

Olisi selvitettävä myös, missä laajuudessa syyttäjälaitos on ollut mukana ohjeistuksessa, ja onko valtakunnansyyttäjä asianosainen. Siksikö hän seuraa katseella, toteutuuko poliisin odotus ruumiista käytännön tapauksessa, joka saa suorastaan makaaberja muotoja (Liite)?

Jo Hesarin siteeraamissa Itä-Uudenmaan ohjeissa oikeussuojan ulkopuolelle rajataan selvästi yksityisyyden ja rauhan rikkomukset. Ollaan alueella, jossa loukataan perusoikeuksia, kuten kotirauhaa ja oikeutta valita vapaasti asuinpaikkansa. Sen sijaan taloyhtiön yhtiökokouksessa hallituksen jäsenet saavat vapaasti uhkailla osakkaita ja loukata heidän kunniaansa. Tapettua juttua ei tämän vuoksi herätellä henkiin.

On myös selvitettävä, onko oikeuslaitosta konsultoitu asiassa, ajatukset kun näyttävät olevan kovin yhdensuuntaisia.

Lisää aiheesta.

www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkinen.com

Liite Lähetetty: torstai 7. helmikuuta 2019 21.50
Vastaanottaja: 'varpu.a@
Kopio: 'reijo.jalko@trafi.fi'<reijo.jalko@trafi.fi>; 'Asianajotoimisto Linninen Oy'<linninen@kolumbus.fi>; 'antti.pohjanheimo@kolumbus.fi'<antti.pohjanheimo@kolumbus.fi>; 'maila.hongisto@kolumbus.fi' <maila.hongisto@kolumbus.fi>
Aihe: Talon pihassa sattuu ja tapahtuu

Tapahtui talon pihassa hetki sitten:

Kävimme Pekka P:n kanssa tilanteen päivityskeskustelun. Pekka toisti moneen kertaan kaikki vanhat solvauksensa ja uhkailunsa, mutta mukana oli yksi uusi asia. Pekka tiesi, että minä kuolen kohta ja kertoi, että he ovat Varpun kanssa sopineet, että avaavat silloin samppanjapullon.

Saadaan lisäväriä uusintapainokseen, jos vielä ehdin sen kirjoittaa.

Eilen Timo A tuli roskakatokselle, kun olin puhdistamassa autoa ja jupisi jotakin uhkaavaa, josta en valitettavasti saanut selvää. Sekin pääsisi mukaan, jos Timo voisi selventää viestinsä.

Muutama päivä sitten Varpu kävi raivona kimppuuni pihan ulkopuolella jalkakäytävällä komentaen minua häipymään. Sillä lailla, sanoisi Tarvajärvi.

Terveisin

Kauko Parkkinen

J.K.

Valitettavasti jäi kysymättä, oliko kyseessä hallituksen päätös, kun ainakin yli puolet hallituksen jäsenistä oli paikalla, jolloin minun olisi saatava kopio pöytäkirjasta, mikä tosin ei kuulu talon tapoihin. Lienen ainakin jossakin määrin asianosainen. Samoin jäi kysymättä, päätettiinkö samalla jollakin tavoin jouduttaa tapahtumaa. Ja onko samppanjapullo jo valmiina jääkaapissa.

”Toimeen on vain tultava”, sanoo Kiinteistökustannuksen johtaja Maria Kangasluoma. Poliisi, syyttäjät ja Vantaan käräjäoikeus tuntuvat olevan samaa mieltä.