default_mobilelogo

KKK: Hoitohenkilöstö on nyt kovilla: Ensin iski kiky
sitten iski korona. Iskeekö seuraavaksi kato?


On selvää, että työmarkkinoilla tarvitaan nopeasti yhteiskuntasopimus, joka varmistaa kunta-alan selviytymisen koronakriisin hoidosta ja luo edellytyksiä kriisin jälkeiselle talouden elpymiselle".

Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksessa 16.03.2020 on kovia historiallisia kaikuja, sillä lehti rinnastaa ehdottamansa sopimuksen tammikuun kihlaukseen, jonka työmarkkinaosapuolet solmivat talvisodan oloissa tammikuussa 1940. Siinä voisi olla vähän myös kohtalon ironiaa, sillä saman lehden silloinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen markkinoi 27.03.2015 puoluetoverinsa Juha Sipilän suurta visiota: ”Yhteiskuntasopimus jo ennen uutta hallitusta” (pdf). Joka tapauksessa siis eräs historiallinen ympyrä on sulkeutunut.

Lehden mukaan nyt voisi olla kyseessä maaliskuun kihlaus, ja mikäpä olisikaan somempaa kuin se, että sopimus allekirjoitettaisiin Sipilän profetian viisivuotismuistopäivänä 27.03.2020. Onhan se myös merkkipäivä sen muistoksi, kun Juha Sipilä irtosi maanpinnasta yläpilviin. Aikaa ei tosin ole enää kuin runsas viikko, mutta sehän varmaankin pyöräytettäisiin yhtä nopeasti kuin viiden vuoden takaisissa kuvitelmissakin.

Tuolloisia omia tunnelmiani olisi voinut kuvata Shakespearen sanoin: Sanat nousee, mieli maassa pysyy. Ei sanoja, vaan mieltä taivas kysyy. Tulin kuitenkin tyytyneeksi normaaliproosaan: Kepun puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoittautui tänään 27.03.2015 lopullisesi politiikan Don Quijoteksi kertoessaan Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että maahan olisi jo ennen uutta hallitusta saatava aikaan yhteiskuntasopimus, jolla työelämä uudistettaisiin ja iso joukko muitakin asioita sovittaisiin/www.openfinland.net 27.03.2015.

Kaikki kynnelle kykenevät etujärjestöt tuli saada saman pöydän ääreen, ja uusia työpaikkoja oli määrä saada 200 000.

Tehokasta katumista?

Ei tullut kihloja silloin, eikä taida nytkään morsio olla kovin altis. Onhan tämä Kiky-kurituksen jäljiltä vähän kuin raiskattu, ja peli on vielä kesken. Erityisesti hoitoväki on joutunut kohtuuttoman jyrän alle, kun ensin iski kiky ja sitten iski korona. Missä vaiheessa alkaa käydä kato?

Nyt kun Sipilän mainostamaa talkoohenkeä todella tarvittaisiin, ollaan pikemminkin taisteluhaudoissa. Maaseudun Tulevaisuus neuvoo työmarkkinajohtajia, että heidän on ”tällä kertaa tunnettava vastuunsa”. Kehotus on luonnollisesti paikallaan, mutta syytä olisi muistuttaa myös poliitikkoja, etteivät antaisi mielikuvitukselleen ihan millaista valtaa tahansa. Järkeäkin olisi syytä käyttää, jos sitä sattuu olemaan.

Jos lehden pääkirjoituksen on tarkoitus ilmaista katumusta sen johdosta, että se oli vauhdittamassa kiky-seikkailua, niin se ei täytä tehokkaan katumisen kriteerejä. Tämä edellyttäisi, että teon vaikutukset samalla eliminoidaan, tilanne nollataan, mutta nyt vahinko on jo tapahtunut, ja sen korjaaminen vie pitkän ajan.

Kuntatyönantajat eivät ole koskaan osoittaneet erityistä luovuutta tai johtajuutta. Ei myöskään oppimiskyky näytä olevan kovin korkeaa luokkaa. Ensimmäiset merkit ovat jo nähtävissä, että se aikoo jatkaa törmäyskurssilla pyrkimällä saamaan sopimuksen nopeasti pois tärkeämpien asioiden tieltä. Se haluaa tietenkin unohtaa nopeasti kiky-kepposensa, mutta onko se unohtanut senkin, että kysymys on juuri niihin tärkeämpiin asioihin tarvittavista avainhenkilöistä?

Lisää aiheesta

www.kaukoparkkinen.com
www.kauko-kustannus.fi

Liite

Yhteiskuntasopimus