default_mobilelogo

Verkkokolumnit 14.12.2016 ja 18.12.2016 (Kiky ja ”Suomen malli”: Hallituksen tuulentuvat haihtuvat taivaan tuuliin ja Päätoimittajan vaihdos ei riitä Ylen uskottavuuden takeeksi) saivat Ylen Ykkösaamun vihdoinkin tänään 19.12.2016 tarttumaan ki-kyykytykseen sen avaamiseksi, missä ”Suomen mallin” rakentelussa mennään. Vastaajina olivat STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Ja selvisihän se. Puhujien hapuilevista kertomuksista kävi järkyttävän selvästi ilmi, miten eksyksissä ollaan. Pallo on täydellisesti hukassa. Ainoa yhteinen käsitys puhujilla oli, että Suomen Pankin ”dataan” voidaan luottaa, kaikki muut laitokset ovat epäluotettavia. Siis siihen, jonka pohjalta Erkki Liikanen 13.12.2016 julisti taantuman taakse jäämisen ilosanomaa ja jota ekonomisti Juha Kilponen saman päivän iltana Suomen Pankissa tuki ”datalla”, joka kertoi, ettei niiden kokoon juoksijalla ollut mitään käsitystä työmarkkinoiden reaalitasosta.

Kolumnin johdosta Kilponen tosin on kovasti selitellyt ennustetta, mutta se on pikemminkin vahvistanut sitä, mitä Steve Jurvetson sanoi Hesariss 03.12.2016: ”En tiedä mitään muuta ammattikuntaa, jossa voi viettää koko uransa hokemalla täysin pieleen meneviä ennustuksia ja silti pitää työpaikkansa".

Perimmäinen syy on hyvin yksinkertainen ja ilmene liitetiedoston piirroksesta. Ennusteita laativilla makroekonomisteilla ei ole mitään kosketusta, eikä tietoa kakkostason todellisuudesta, missä talous luodaan, vaan he toimivat ympäristössä, jossa talous muodostuu numeroleikeistä ja tilastokäppyröiden tanssista.

Uudistan vuosien takaisen ehdotukseni: Fuusioidaan virallinen talousennuste Pekka Poudan sääennusteen, jonka hän hönkäisee aamu-tv:n säätietojen yhteydessä. Säästetään suuria summia, kun muut ennustelaitokset voidaan lakkauttaa, eikä virhemarginaali ainakaan tule suuremmaksi.

Siihen saakka siis ilmeisesti kuitenkin lapsilisien kolminkertaistaja Liikanen tulee Suomen Pankin talousennusteen yhteydessä julistamaan palkankorotusten tason vahvistettuna tuomioista tutulla peräkaneetilla: Tätä kaikki osanosaiset noudattakoot. Liikaselle annetaan vihdoinkin diktaattorin valtuudet, joita hän haki puolueelleen Moskovasta jo kolme vuosikymmentä sitten, kuten Alpo Rusi ja Heikki Urmas kirjoissaan kertovat.

Hauskaa tulee olemaan. Tulemme näkemään aivan uusia tupoteatterin näytöksiä.