default_mobilelogoKiky on työmarkkinahistoriamme hullunkurisimpia innovaatioita. Oli selvää, että sen takana olevasta ajattelutavasta voi poikia mitä tahansa sotkuja. Se kumpuaa ajatuksesta, että yritykset voivat pärjätä vain talkootyöllä ja kun työntekijälle annetaan mojova isku ”turpiin”, niin siitä tuottavuus oitis suorastaan hypähtää.

Eräs tämän ajattelutavan lipun kantajia oli Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto, joka kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidesivulla 24.10.2016, että yritysten oli pakko pidentää työaikaa kikyn mukaisesti. Oman järjen käyttö oli siis kielletty. Tästä viisaudestaan hänet palkittiin Paltan toimitusjohtajan pallilla.

Kaikenlaisia työmarkkinahullutuksia aina uskollisesti tukenut Hesari ei julkaissut kommenttiani.

Lähetetty: maanantai 24. lokakuuta 2016 9.38
Vastaanottaja: 'hs.mielipide@hs.fi' <hs.mielipide@hs.fi>
Aihe: Tarjous mielipidesivulle

Mikä on kiky-sopimuksen sanktio?

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että työaikaa ei voi jättää pidentämättä työpaikoilla kiky-sopimuksen mukaisesti (HS Mielipide 24.10.). Pitäisi tietää, mikä on sanktio, jos työnantaja jättää pidennyksen toteuttamatta.

Kauko Parkkinen
työsuhdelakimies, tietokirjailija
Vantaa

Nyt käräjäoikeuden tuore ratkaisu kertoo, että monille Aartoa uskoneille on tulossa pahoja sotkuja ja lisäkustannuksia.

Moni asiantuntijan tittelillä komeileva puhuja on kertonut, miten kiky on lisännyt työllisyyttä. Tosiasiassa vieläkään ei edes tiedetä, missä laajuudessa yritykset ovat lähteneet siihen mukaan. Tilastokeskuksen tuoreet luvat näyttävät osoittavan, että sen uhreiksi ovat joutuneet lähinnä vain naiset. Joka tapauksessa tavoitteesta jäätiin kauas. Sen sijaan voidaan olla varmoja, että se vaikutti Ilta-Sanomien pääkirjoituksen kertomalla tavalla: Työpaikoilla sille kiroiltiin ja naureskeltiin. Kuka laskee, paljonko se lisäsi tuottavuutta?

Neuvotteluissa on sählätty uskomattomalla tavalla, josta kukaan ulkopuolinen ei saa selvää, josko saavat asianosaiset itsekään. Kuukausikaupalla oli neuvoteltu, kun Postin toimitusjohtaja ilmoitti, että näpit irti sopimuksesta, joka olikin jo tehty aivan eri liittojen kanssa. Oli tehty merkillinen liikkeenluovutus, jonka todellinen luonne tuntuu olevan salaisuus. Ja palkat oli jo sovittu.

On selvää, ettei Posti ollut tehnyt tällaista hämäräoperaatiota omin päin, vaan työnantajaliittonsa Paltan siunauksella, ehkä opastuksella. Kyllä sekin oli varmaan saanut rohkaisua kikyn menestyksestä. Näyttää siltä, että on sovittu lähinnä kuolleiden sielujen palkoista, kun ammattiliitolla ei ole jäseninään juuri ketään kyseisistä työntekijöistä.

Pahiten kuutamolla on omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, joka ei näytä saavan selvää edes siitä, tiesikö hän tästä operaatiosta vai ei, ja oliko hän hyväksynyt sen vai ei. Jos hänellä olisi ollut uskottavuutta, se olisi mennyt saman tien. Eduskunnan kyselytunnilla 21.11.2019 pääministeri Antti Rinne antoi hänelle tomeralla äänellä vähän hämäriä neuvoja.

Kumpujen yön kopla

Viimeisin epätoivoinen yritys on neljän kumpujen yön työmarkkinakoplan kutsuminen hätätöihin ratkomaan sotkua, jonka pohjaa he kaikki olivat valamassa. Muutenkin heillä on mittavat ansiot nykyisten työmarkkinaumpisolmujen rakentelussa. Lauri Ihalainen on epäilemättä koplan ykkösnimi monien tupojen ja niiden kyytipoikalastien isänä. Viimeisin sankariteko oli Lex Ihalainen kolmesta koulutuspäivästä, jolla työnantajat ostivat ”raamisopimuksen”. Sen seurauksena mm. koplan jäsen Jukka Ahtela sai lähteä Etelärannasta raamit kaulassa, sijaiskärsijänä.

Lasse Laatunen taas rehvastelee muistelmissaan, että yhtään sopimusta Ihalaisen kanssa ei jäänyt tekemättä, sen sijaan vähäisintäkään merkkiä työnantajien omasta tavoitteellisuudesta ei kirjassa näy (Viimeinen mafiapomo – Lasse Laatunen paljastaa EK:n tuhon syyt/www.kaukoparkkinen.com 11.11.2017), puhumattakaan, että työllistämisen helpottamista olisi edes mainittu. Bonusta hän kuitenkin ansaitsee siitä, että purki viime töikseen Lex Ihalaisen alkutekijöihinsä, niin että se on lähes vaipunut unhon yöhön, kuten Hesarikin oli vähän aikaa sitten havainnut. Tosin näillä aikapommeilla on tapana herätä henkiin silloin, kun sitä vähiten kaivataan.

Jälleen kerran testataan Einsteinin teesin paikkansapitävyyttä: Niiden äly, jotka ovat ongelmat aiheuttaneet, ei riitä niiden ratkaisemiseen. Mutta hauskaa on – kilpailijamailla katsomossa.

Jos tämä joukko onnistuukin jonkinlaisen ulospääsyn löytämään, ei se poista kiky-sotkuja, jotka ovat ehkä vasta alkamassa. Ehkä kikyn isä Juha Sipiläkin kutsutaan vielä kehiin. Takataskussa on vielä Sipilän uuttera työrukkanen Olli Rehn Suomen Pankkiin talletettuna, kun Sipilä kertomansa mukaan käytti hankkeeseen vain puolet työajastaan ja on nyt irtisanoutunut kunniasta kokonaan.

Lisää aiheesta:

www.kauko.parkkinen.com
www.kauko-kustannus.fi

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster
Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.