default_mobilelogoKaikkihan sen tietävät, että historia toistaa itseään. Niin myös taloudessa. Syklit seuraavat toisiaan enemmän tai vähemmän säännönmukaisesti. Työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen johtaja ja demarien talousguru teki 1980-luvun alussa väitöskirjan ns. pitkistä sykleistä, jotka tunnettiin Kondradjefin sykleinä. Syklin pituus on tällöin runsaat 30 vuotta.

Sen mukaan nousu saa alkunsa jostakin merkittävästä innovaatiosta, kuten sähköstä, mutta kolmessa vuosikymmenessä remmiin on astunut uusi sukupolvi, jonka mukana ovat jo unohtuneet ne virheet, jotka edellisellä kertaa käänsivät talouden laskuun. Ja niin mennään jälleen kohti rotkoa, niin että kolisee.

Jotta näin ei kävisi jälleen, on syytä palauttaa mieliin, mitä tapahtui likimain kolme vuosikymmentä sitten 1990-luvun laman edellä ja jälkeenkin. Siitä saatiin selkeä kuva Helsingin Sanomien kesäkuun 2015 kuukausiliitteen haastattelussa (Liite).

Tilanteissa on pari merkittävää eroa. [Raimo] Sailas sanoi Kauppalehdessä 17.01.2001 seuraavan vuoden budjettiesityksen valmistelujen alkaessa, että ”Suomen taloudessa ei ole sellaista hälyttävää, mitä ei olisi osattu ennustaa”. Otsikkona oli ”Suomen taloudessa ei hälyttävää”. 16.03.2009 hän pani paremmaksi: ”On niin paljon tavaraa piipussa, että nyt vain odotetaan".

Nyt ei ole piippuakaan, on vain tyhjä toiveiden tynnyri. Nyt vain odotetaan. Ihmettä.

Sailas ei myöskään maininnut koskaan yrittäjiä, koska hän ei heitä tuntenne. Talouskasvuhan tulee jostakin ulkoavaruudesta. Nykyinen hallitus sen sijaan on muistanut heitä jo kaksi kertaa. Eduskunnan kyselytunnilla 10.10.2019 työministeri Timo Harakka uhkasi yrittäjiä ja muita työnantajia ammattiliittojen itsenäisellä kanneoikeudella, mikä on ay-liikkeen ikiaikainen haave. Samoin uhattiin alipalkkauksen kriminalisoinnilla, jolla jo Jutta Urpilainen SDP:n puheenjohtajana uhkasi.

Kekkonen: ”Katin kontit

Vieläkin kauempaa voisi hakea rinnastuskohteen, 1950-luvun alusta, [Urho] Kekkosen ensimmäiseltä pääministerikaudelta, kun Suomi oli talousvaikeuksissa, jälleen kerran. Kekkonen kävi puhujamatkalla Itä-Suomessa, josta savonlinnalainen Itä-Savo raportoi.

Kekkonen kertoi, että sosialidemokraatit – demareista ei tuolloin vielä puhuttu – olivat esittäneet ratkaisuksi kynnysohjelmaansa, mutta se tuo mieleen palopaikalta kotiin palanneen palopäällikön kuvauksen palopaikalta. Kerrostalon yläkerrassa vanha mummo huusi apua, ja häntä kehotettiin hyppäämään alas, mutta mummo ei uskaltanut. ”Hyppää vain, siellä on pressu alla”, hänelle sanottiin.

No kuinkas siinä kävi?? kysyi vaimo. ”Katin kontit, eihän siellä pressua ollut".

Nyt siellä on 25 ”työllisyystointa”.

Sillä kertaa ihme tapahtui. Korean sodan synnyttämä buumi nosti Suomen talousluvut aivan uudelle tasolle.

Liite

Kauko Parkkinen
www.openfinland.net 13.06.2013

Lisää/poista listalta:
Internet-sivu tai Webmaster
Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.