default_mobilelogo

Jussi Järventaus oli silloisen Suomen yrittäjäin keskusliiton SYKL:n varatoimitusjohtaja, kun toimitusjohtaja Kari Heikkilä kutsui minut antamaan työsuhdeneuvontaa alihankintana järjestön tiloissa. Hänestä jäi hyvin epämääräinen ja etäinen kuva, ja kun hän siirtyi pian Vakuutusyhtiöiden keskusliittoon, pidin sitä hyvänä asiana järjestölle.

Kun sitten SYKL ja Pienteollisuuden keskusliitto yhdistyivät vuoden 1996 alusta nykymuotoiseksi järjestöksi ja Järventauksesta tuli toimitusjohtaja, herätti epäilyjä sekä hän että hänen saattueensa (www.openfinland.net 06.10.2014: Nostetaanko yrittäjäjärjestö suosta vai haudataanko se?) Olin kuitenkin valmis jatkamaan yhteistyötä ja odotin kutsua keskustelutuokioon. Sellaista ei tullut, vaan syntyi vaikutelma, että hän pikemminkin kartteli minua. Tajusi ilmeisesti itsekin varsin kevyen asiaosaamisensa minun sektorillani.

Koomisenkin huipennuksensa tämä saavutti työmaaruokalassa Yrittäjäin Fennian toimitalossa. Aterioin takana nurkkapöydässä, ja pöytien välisessä käytävässä jutteli jonkun kanssa Järventaus, jota en ollut tässä uudessa tilanteessa tavannut. Kun nousin ja läksin poistumaan käytävää pitkin, hän kääntyi seinään päin yrittäen olla näkemättä minua. Kiersin kuitenkin hänen taitsensa seinän puolelle ja tervehdin häntä. Ei hän sentään vetänyt kättänsä pois. Sen jälkeen hän pysytteli tiiviisti nurkkahuoneessaan.

Kohta tiemme erosivat yllä mainitussa kirjoituksessa kerrotulla tavalla, mikä varmasti oli helpotus molemmille.

En kuitenkaan aikonut päästää häntä aivan helpolla siitä kardinaalivirheestä, että hän lähti viemään järjestöä ”kohti tupopöytää”, täsmälleen päinvastaiseen suuntaan kuin olisi pitänyt. Ymmärtämättä mitään sen merkityksestä.

Sähköposteihini hän ei vaivautunut vastaamaan, mutta eräänä marraskuun aamuna 2011 hän kuitenkin soitti vähän yhdeksän jälkeen ja kysyi, olinko huomannut, että he olivat siirtyneet minun linjoilleni. Tervehdin sitä ilolla mutta hämmästelin vähän, mistä oli kysymys. Sekin selvisi.

Vantaan elinkeinopäivän paneelissa iltapäivällä esiintyvä Järventaus oli havainnut nimeni osanottajaluettelossa ja pelkäsi nyt, että alan korventaa häntä, mikä ei tietenkään ollut tarkoitus.

Tein tämän johdosta kuitenkin vilpittömän yhteistyötarjouksen, mutta siihen ei ollut taaskaan mitään mielenkiintoa. Minkäänlaista linjan muutosta en myöskään havainnut.

Demari vai kokoomuslainen?

Järventaus oli aiemmin ollut lainsäädäntöneuvoksena oikeusministeriön lainvalmistelukunnassa, jonka 12 jäsenestä vain yksi oli muuta kuin demari. Monet olivat sitä mieltä, että tämä ei-demari ei ollut Järventaus. Hän kutsui toimistoon politrukiksi ensin tulipunademarin Tuovi Alle’nin ja sitten vähän haaleamman mutta paljon vaarallisemman Pertti Rauhion.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö päätti kuitenkin ratkaista pelin kertaheitolla ostamalla Jussin puolueen jäseneksi oikeusministerin pätkäsalkulla Kari Häkämiehen keskenmenon kokeneen ministerikauden kuoleman jälkeen.

Lainvalmistelukuntaan Järventaus sopi hyvin, sillä hän on tyypillinen byrokraatti, joka epäilee kaikkia omilla aivoillaan ajattelevia eikä suvaitse heitä lähettyvillään. Siitä liikkuu monia tarinoita.

Tämän sai kokea myös yrittäjäjärjestön edellinen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen. Kunnon byrokraatin tapaan Järventaus tuntee suurta hinkua arvovaltaisiin hallintoelimiin. Hän lupasi Wuoriselle kuusi vuotta järjestön puheenjohtajuutta, jos tämä luovuttaa paikkansa Talousneuvostossa hänelle.

Kauppoja ei syntynyt, joten Järventaus junaili Wuorisen kierrätykseen ja ”polarisoi” tilalle täysin tuntemattoman Mikko Simolinnan. Hän on edelleen täysin tuntematon sekä järjestössä että sen ulkopuolella.

Kauppalehden silloinen toimittaja Josi Tikkanen kirjoitti 22.10.2012, että ”välittömästi valintansa jälkeen Simolinna luovutti paikkansa talousneuvostossa Järventaukselle”. Tämä kertoo, että se oli ollut ehto Simolinnan valinnalle.

Simolinna kysyi Järventaukselta lupaa asettua ehdokkaaksi, joten on hyvinkin luonnollista, että tämä pani pikku ehdon suostumukselleen ja operoi Simolinnan puheenjohtajaksi. Näin hän sai erinomaisen kiltin ja kuuliaisen puheenjohtajan.

Iiro Viinanen kommentoi tuoreissa muistelmissaan mainittua neuvostoa lyhyesti: ”yksi turhanpäiväinen tärkeilevä kokousfoorumi”, joten sinne tuntenevat vetoa turhanpäiväiset tärkeilevät miehet. Taloudesta Järventaus ymmärtää täsmälleen sen minkä juristit yleensäkin: ei yhtään mitään.

Järventauksen johtamistyyli jäädytti järjestön aivokuoleman asteelle. Tikkasen mukaan sisäiset kahinat loppuivat Simolinnan valinnan myötä. Eihän aivokuollut yleensä paljoakaan mekkaloi.

Kun oma ehdokkuuteni järjestön puheenjohtajaksi törmäsi Vantaan yrittäjien puheenjohtajan Tommi Valtosen palomuuriin, ei ollut vaikea päätellä, missä on sylttytehdas, johon jäljet johtivat. Valtonen on Vantaan kokoomuksen megatähden Tapani Mäkisen hyvä kaveri, ja vain kokoomuslaiset ovat nykyisin kelvollisia järjestön johtoon.

Siksi seinäjokelainen Martelan renki ja paikallinen kokoomuslainen kyläpoliitikko Jyrki Mäkynen on valmiiksi voideltu puheenjohtaja vaikka kahta muutakin juoksutetaan sähköjäniksinä ympäri Suomea. Kellään heistä ei ole nykytilanteessa tarvittavaa kapasiteettia, mutta Järventauksen asema vahvistuisi edelleen, mikä onkin tarkoitus.

Lain mukaisen eläkeiän saavuttaneen Järventauksen takana odottaa varatoimitusjohtajana ja perintöprinssinä vankan kokoomustaustan omaava Anssi Kujala. Kokoomuskahle vahvistuisi entisestään.

Eläkkeellä oleva Helsingin seudun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Sampsa Saralehto kirjoitti Kauppalehdessä 07.08.2014., että ”aikaisemmin ay-liike edusti SDP:n poliittista siipeä, nyt elinkeinoelämän järjestöt ovat kokoomuksen talouspoliittinen siipi”. Tähän ei ole mitään lisättävää.

Kokoomus on ytimeltään virkamiespuolue, mistä muistutti aikanaan edesmennyt kokoomusikoni Pentti Poukka, joka kritisoi sitä, että yrittäjästä on tehty ”Atlas, joka kantaa maailmaa harteillaan”. Hän totesi pappien ja upseerien olevan puolueen ydinjoukkoa.

On selvää, että yrittäjäjärjestön johdossa kaivataan perusteellista suursiivousta. Kysymys on siitä, sortuuko se kokonaan vai pystytäänkö se vielä elvyttämään yrittäjäjäseniään palvelemaan.

J.K.

Terveisin: Kauko Parkkinen [mailto:kauko.parkkinen@kauko-kustannus.fi]

Lähetetty: 12. lokakuuta 2014 15:39
Aihe: VL: "Tähän tehtävään ei ilmoittauduta, vaan tähän pyydetään"/Paula Aikio-Tallgren/Keskipohjanmaa 9.10.14 Paula tulee vahvistaneeksi, miten homma hoidettiin. "Keskuskomitea" suunnitteli nätin paketin: kokoomuksen voideltu, kiintiönainen, kaksi sähköjänistä. Eri puolilta Suomea.

Ja muukin kuin kokoomusmedia hehkuttaa tajuamatta tuon taivaallista, mistä on kysymys. Tuskinpa sitä tajuaa moni äänivallan käyttäjäkään, eivät varmasti ehdokkaat itsekään.