default_mobilelogoKosmologian professorin virasta juuri eläkkeelle jääneen Kari Enqvistin kolumni Ylen Ykkösaamussa 16.05.2019 olisi esitettävä uudelleen aika ajoin. Siitä löytyy selitys niin monelle ilmiölle, jotka kansalaisia ovat mm. Juha Sipilän hallituksen aikana hämmästyttäneet, kummastuttaneet, ja niin selkeästi esitettynä, että sen ymmärtävät varmasti kaiken maailman dosentitkin. Hän oli suunnannut viestinsä erityisesti hallitusneuvottelijoille.

Kolumnin keskeinen ajatus on, että ankarat luonnonolot ja ajat ovat opettaneet meille suomalasille tarkan suunnittelun ja laskelmien merkityksen, eivätkä ne ole jättäneet sijaa ”humanistiselle haaveilulle”. ”Meillä on insinöörin eetos".

Kaikkien suomalaisten sisällä on ”pieni henkinen insinööri”, joka tosin on monella saavuttanut vähintään keskisuuret mittasuhteet tai suuremmatkin. Paikallaan olikin varoitus uhkaavasta ”kaikkivoipaisuuden taudista”, josta liian lähelle aurinkoa lentänyt Ikaros sai kovan muistutuksen. Olisikohan sote saanut tartunnan tästä taudista?

Tähän kuvioon loksahtavat luontevasti mm. Juha Sipilän kakkarat ja Kemin sellutehdas. Sen sijaan elämää rikastuttavat kahvilat ja muut palvelut tuntuvat vähän turhanaikaisilta. Niihin liittyy sellaisen ajan tuhlaustakin, jonka voisi käyttää hyödyllisemmin vaikkapa kikyyn.

Sisäinen insinööri uskoo vain numeroihin ja rakastaa laskentakaavoja ja prosessikaavioita. Heille taloudessa on olemassa vain sellaisia asioita, joilla on numeerinen arvo. Muu on humanistista haaveilua ja saa valtiovarainministeriön virkamiehiltä murskatuomion: ”Helpot keinot on jo käytetty".

Kun Metallityöväen Liiton neuvottelijat aikanaan erimielisyysmuistioita käsiteltäessä tuon tuosta sanoivat, että ”siinä on taas sellainen insinööri, joka uskoo, että vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy laskutikusta”, he eivät tainneet tuntea sisäistä insinööriä, joita on moninkertainen määrä ”oikeisiin” insinööreihin verrattuna.

Kyselin kirjoituksessani 17.05.2019, mikä on Antti Rinteen hallituksen ihmiskäsitys. Kysymys on aiheeton. Sillä on tietenkin valtiovarainministeriön virkamiesten sisäisen insinöörin piirtämä ihmiskuva, jossa humanistisella haaveilulla ei ole sijaa.

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster

Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot