default_mobilelogo

En ole itsekään sisäistänyt, että miten tämä menee,
mutta kilpailukykyä ja tuottavuuttahan tässä haetaan”.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström kikystä eduskunnassa 01.06.2016

”Aktivoivointimallista” on syntynyt merkillinen show. Hallitus on roiskauttanut lain toteutettavaksi, kun juuri kukaan pääministeriä myöten ei tiedä, miten sitä tulisi toteuttaa, eikä siihen ole resurssejakaan. Puhumattakaan, että hallituksessa kukaan ymmärtäisi, mitä todellisuudessa ollaan tekemässä.

Pääministerin satunnaisia päästöjä lukuun ottamatta keskeiset ministerit ovat pysytelleet vaiti, ja alan varsinainen vastuuministeri Pirkko Mattila on seurannut lähinnä katseella. Kiivaimmin lakia on puolustanut ministeri Jari Lindström, joka jo kikyä eduskunnassa käsiteltäessä osoitti olevansa niin uskollinen hallituksen soturi, että hän puolustaa kiivaasti asiaa, josta ei ymmärrä mitään. Hänelle riittää tieto, että työllisyyttähän tässä haetaan.

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen erehtyi näyttävään puolustuspuheenvuoroon Helsingin Sanomissa 27.12.2017, vaikka asia ei hänelle lainkaan kuulunut, minkä jälkeen hän ymmärsi vaieta, mutta sai siirron ikävämpien asioiden, mm. maahan tulvivien turvapaikanhakijoiden pariin paremmin työllistäviin hommiin sisäministeriksi.

Kiivain mallin puolustaja onkin hallituksen ulkopuolella, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, joka isänsä tiedon mukaan ponnisti alun alkaen pitkälti demarienkin vasemmalta puolelta, mutta on loikkiessaan säilyttänyt ääriajattelunsa.

Hän näyttää olevan rehellinen mies, sillä blogissaan 07.01.2018 hän kertoo alastoman totuuden: ”Kun työmarkkinapolitiikkaa aletaan enemmän perustaa taloustieteelliseen ihmiskuvaan, se koetaan uudeksi ja loukkaavaksi". Kirjoituksen otsikko on paljastava: ”Aktiivimallin politiikasta ja ihmiskuvasta”.

Tämä vahvistaa sen, mitä kirjoitin verkkosivullani 30.12.2017: ”Aktiivimalli sisältää fasismin siemenen” (www.kaukoparkkinen.com). Tästä laajana jakeluna, mm. kaikille kansanedustajille menneestä kirjoituksesta näytti saavan alkunsa yleinen herääminen asiassa.

Aloitetaanko Suomessa kallon mittaukset?

Juuri fasismilla kuten sosialismillakin oli ohjenuoranaan kuva ”uudesta ihmisestä”, malli-ihmisestä, joka vastasi vallanpitäjien kuvaa sopivasta kansalaisesta.

Tietokirjailija Tapio Tamminen kertoo muutama vuosi sitten ilmestyneessä kirjassaan Kansankodin pimeä puoli, miten Ruotsin sosialidemokraatit alkoivat rakentaa kansankodin perustaa Saksan kansallissosialistien mallin mukaisesti. Rodun puhtautta vaalineen eugeniikkaohjelman mukaiset kallon mittaukset olivat keskeisessä asemassa, ja asiaan perehdytettiin myös kansankodin isä, demari Per Albin Hansson.

Aivan saksalaisiin mittasuhteisiin ei päästy, mutta vuosina 1935-75 steriloitiin ohjelman perusteella 63 000 henkilöä. Kallonmittaajien mielestä suomalaiset olivat pohjasakkaa, mutta Ruotsin valta ei enää ulottunut tänne, joten me säästyimme steriloinnilta.

Vartiainen sopisi suorastaan aktiivimallin kummiksi, ellei isäksikin. Ehkä hän onkin tuonut sen Ruotsin tuliaisinaan silloisten aatetoveriensa perintönä ja syöttänyt sen Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen johtajana Juha Sipilän hallitukselle.

Siinä Vartiainen on oikeassa, että kolmikannan vuosikymmenien ajan harjoittama keskistetty sopimuspolitiikka on passivoinut työntekijät. Mutta se on passivoinut myös työnantajat, niin että he odottavat apua vain järjestöiltä ja näkevät paikallisen sopimisen yksinomaan palkka- ja muiden normien alittamisena, jolloin laaja positiivisen sopimisen alue jää käyttämättä. Tämä malli ei kuitenkaan asiaa paranna.

Antti Rinne kertoi viime eduskuntavaalien aikaan, että Vartiaista ei haluttu demarien ehdokkaaksi sen vuoksi, että hän oli rinnastanut työttömät rikkaruohoon. Vartiainen kiisti monimielisellä selityksellään tätä tarkoittaneensa, mutta vähän sellainen henki hänen kirjoituksessaan kieltämättä oli, eikä hänen kiemurainen selityksensä oikein vakuuttanut. Se on varmasti kaikille selvää, että kansallissosialisteille juutalaiset olivat rikkaruohoja.

Vartiaisen haastattelu Iltalehdessä 08.02.2018. oli otsikoitu ”Aktiivimalli vasta ensiaskel”. Se onkin ollut arvattavissa ja pelättävissä, oikeastaan tiedetty.

Ehkä kysymys onkin ihmiskokeesta, joita Sipilän hallitus on muutenkin innokkaasti harjoittanut nimittäen niitä strategiseksi johtamiseksi. Tässäkin on olemassa suuria esikuvia. Aikoinaan kysyttiin, mikä ero on Hitlerillä ja kellolla. Kello menee eteenpäin ja sanoo tiktak, Hitler menee taaksepäin ja sanoo tactic.

Juhana Vartiainen, milloin aloitetaan kallon mittaukset? Mitkä ovat taloustieteellisen ihmisen ihannemitat?