default_mobilelogo

Kauko ParkkinenPerinteisestihän on katsottu, että keskitetyt tulopoliittiset ratkaisut ovat olleet hyväksi kansantaloudelle"
Entinen demaripoliitikko Ulpu Iivari Ylen Jälkipörssissä 13.11.2018

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen oli kutsunut puoluetoverinsa Juha Sipilän naurattamaan yrittäjiä järjestön liittokokouksessa lokakuussa 2017. Kuulijat eivät kuitenkaan ymmärtäneen, että myös hänen puheensa paikallisen sopimisen lisäämisestä oli leikkipuhetta (Sipilä puhui yrittäjille niin totta kuin osasi/www.kaukoparkkinen.com 23.10.2017). Tosin ei Sipilä itsekään ymmärtänyt, että hän oli sitonut kikyllä kätensä niin tiukkaan, että paikallinen sopiminen edes työaikalaissa ei ollut mahdollista. Se selvisi hänelle vasta kevään kehysriihessä.

Tässä tilanteessa apuun tuli Pentikäinen, joka vetäisi hatustaan hiiren mentävän reiän tekemisen irtisanomissuojaan pienissä yrityksissä. Sen luvattiin tuovan kymmeniätuhansia työpaikkoja. Tämä oli jatkoa sille, että hän oli ollut syöttämässä Sipilälle myös yhteiskuntasopimus-hupinäytelmää.

Kun tämä törmäsi ay-liikkeen kivimuuriin ja maa järisi lakkovyöryn edessä, painoi toveruksilla paniikki päälle, ja molemmat vilkuilivat jo huolestuneina tunkkejaan. Kompromisseja tarjoillut Sipilä vedettiin kölin alta ja vielä hypittiin päällä. Kolmikannan pihdeissä hän hätäpäissään sopi paketista, jolla ”ay-liike sai enemmän kuin oli pyytänyt”, kuten Teemu Luukka, Pentikäisen 30 vuoden takainen hyvä työtoveri Hesarissa, otsikoi juttunsa. Yrittäjät jäivät nuolemaan näppejään.

Lindströmin dilemma: miten olla monisanaisesti sanomatta mitään

Sipilän apumies Jari Lindström joutui venyttämään laborantin taitonsa äärimmilleen kirjoittaessaan monisanaiset perustelut viiden sanan lainmuutokselle siten, että ne eivät tarkoittaneet mitään. Sanat oli laskenut Iltalehden kolumnistin koturneilta Etelärannan etäpäätteenä prosessia ohjannut entinen tupomafiapomo Lasse Laatunen.

Pentikäinen teki arvovalinnan ja päätti pelastaa puoluetoverinsa uskottavuudesta sen, mitä siitä vielä kaikkien ufoilujen jälkeen oli jäljellä ja jättää yrittäjät oman onnensa nojaan. Tämä oli tietyllä tavalla luonnollinen ratkaisu, sillä kepu oli ollut hänen poliittinen kotinsa isänperintönä jo vuosikymmenien ajan, kun taas yrittäjäliike oli vain parin vuoden välivaihe, harha-askel. Mutta me yrittäjät maksamme hänelle palkan.

Viikon aherruksen jälkeen kolmikantaneuvotteluihin tuli viikonvaihteen yli radiohiljaisuus ja seuraavan neuvottelun kerrottiin olevan maanantaina 05.11.2018 Ylen jälkiviisas Kreeta Karvala piti sitä hyvänä merkkinä, mutta tosiasiassa hiljaisuus kolmikannan kulisseissa on aina paha merkki siitä, että siellä ollaan sopimassa jotakin joidenkin ulkopuolisten pään menoksi, usein yrittäjien. Niin nytkin.

Vielä hallituksen esityksen julkitulopäivän aamuna Pentikäinen oli Maikkarin Huomenta Suomessa ilmaissut pettymyksensä siihen, mutta seuraavan päivän Hesarista kävi ilmi, että hän oli jo iltapäivällä twitterissä ilmaissut tyytyväisyytensä siihen: ”Hyvä näin” (pdf). Hän uskoi kolmikannan hoitavan asian hienosti loppuun saakka.

Ihmetytti, että Luukka käräytti vanhan kaverinsa nopeasta takinkäännöstä. Mutta sen tarkoitus olikin pehmentää yrittäjille tulevaa yllätystä, kun Pentikäinen oli kääntynyt haukkumansa kolmikannan ystäväksi.

Asia oli sovittu valmiiksi jo perjantaina, mutta päätöspalaveri pidettiin vasta maanantaiaamuna, jolloin oli Laatusen kolumnipäivä. Laatunen paneutuikin asiaan tarmokkaasti. Hän piti tarpeellisena mainita, että ”valmistelupapereita ei liiku kaupungilla”, mutta ”vanhasta kokemuksesta” hän tiesi, mitä oli tulossa. Olisiko kaupungilla kuitenkin liikkunut vanhoja kavereita?

Työryhmän liepeillä vallinneesta hiljaiselosta ja hyvästä ilmapiiristä” Laatunen tiesi, että työryhmä oli päätymässä yksimieliseen esitykseen eli että Suomen yrittäjät oli saatu hiljaiseksi. Hän jos kuka tunsi tupoteatterin toimintatavat.

Sellaista kolmikannan ylistyslaulua en muista koskaan nähneeni kuin oli Laatusen kolumni. Työryhmä oli ”huippuesimerkki hyvästä kolmikantaisesta lainvalmistelusta”.

Laatunen on muinaisjäänne siitä silloisen STK:n joukkueesta, joka yhdessä SAK:n ja Kalevi Sorsan hallituksen kanssa hyökkäsi yrittäjien kimppuun työsuhdeturvalaki aseenaan. Tosin hän silloin oli vain apumiehen asemassa.

Kokoomuksen Verkkouutiset tiesi maanantaina heti kello kymmenen jälkeen, että asia sujui loppuun saakka ”rauhallisesti ja ilman ristiriitoja”. Se vahvisti, että aamupalaveri meni teatteritaiteen puolelle. Ehkä vilaistiin Laatusen kolumnia ja todettiin, että hyvin osaa poika kirjoittaa.

Pentikäinen kertoi tiedotteessaan vasta työpäivän päättyessä 16.07,2018, kun jo mahdollisimman monet olivat lukeneet Laatusen kolumnin, että ”pienten yritysten irtisanomiskynnys madaltuu”. Helsingin sanomissa hän vielä vahvisti, että esitys on ”varsin hyvä” ja järjestön pitkäaikaisten tavoitteiden mukainen.

Pam pamahti onnelliseksi

Pam oli pursunut tyytyväisyyttään verkkosivuillaan klo 14.40 erityisesti sen vuoksi, että irtisanominen pienissä yrityksissä ei helpotu.

Pam tunsi, miten asian käsittely lakituvassa menee, Pentikäinen ja kumppanit tuskin lienevät lakituvassa käyneetkään. Tilanne ei ole muuttunut yhtään siitä, kun Suomen liittyessä EU:hun Lakimiesliiton lehti Lakimiesuutiset jalkaisi kirjoitukseni ”Työoikeuskäytäntömmekin saatettava eurokuntoon”: ”Käännetyn todistustaakan ”ansiosta” työnantaja on jo lakituvan oven avatessaan hävinnyt jutun, ellei pysty onnellisten olosuhteiden ansiosta kampeamaan käännettyä todistustaakkaa harteiltaan".

Käännetty todistustaakka ei kevene yhtään, ja viiden sanan ja selittelyjen vaikutus on parhaassakin tapauksessa mikroskooppinen.

Lindström sanoo rehellisenä miehenä suoraan, että lailla ”haetaan uutta oikeuskäytäntöä”. Eli hallitus tekee ihmiskokeita yrittäjillä. Koekaniineja tulee olemaan runsaasti, sillä muutamat ammattiliitot ovat jo luvanneet auttaa hallitusta viemällä kaikki riitatapaukset oikeuteen.

Mutta tehtäköön kokeita kuinka paljon tahansa, säännös ei siitä selvene, eikä mitään työntekijämääräasteikkoa tule. Se on aina osa kokonaisarviota, jonka tekee oikeuden puheenjohtaja lonkalta kuten tähänkin asti, ja tulos on onnessaan, kuten tähänkin asti.

Se lisää asianajajien työllisyyttä ehkä muutamalla, muista työpaikoista ei enää puhuta.

Palapelistä puuttuu vain tieto siitä, millä saatiin Pentikäisen suu tukkoon ja vieläpä hänet kehumaan Hesarissa, että esitys on ”varsin hyvä”.

Ilman muuta on selvää, että Sipilän ja Pentikäisen välillä käytiin keskusteluja aamu-tv:n ja Hyvä näin -twiitin välisenä aikana. Kannattaa seurata, avautuuko Pentikäiselle mukava virka esimerkiksi soteorganisaatiossa vielä tämän hallituksen aikana. Se noudattaisi kepun vanhaa perinnettä Seppo Kääriäisen ministeriajalta. Hän nimitti viimeisenä virkapäivänään puoluetoverinsa ministeriön kansliapäälliköksi ohi pätevämpien hakijoiden.

Tässäkö se oli?

Ei todellakaan, työelämän sääntöjen reformi sekä kolmikannan ja puolueiden 35 vuotta sitten suorittaman työelämän sabotoinnin korjaaminen ei ole vielä alkanutkaan. Sille on nyt vain tehty vahinkoa sikäli, että jos vaikkapa yrittäjät tämän jälkeen puhuvat remontista, ay-väki vastaa heti, että vastahan te sellaisen saitte ja kovasti sitä kehuittekin. Mitä te vielä valitatte? Olisi todella ollut parempi, että koko ”uudistus” olisi vedetty takaisin. Vai äänestävätkö hallituspuolueet omaa esitystään vastaan eduskunnassa edeltäjänsä tavoin?

Sitä paitsi, hallitus sai eduskunnalta oorderit, että 10 työntekijän raja tarvitaan lakiin. Miksi hallitus toimi vastoin eduskunnalta saamaansa toimeksiantoa?

Asian ironia, oikeastaan tragiikka, ehkä komiikkakin, on siinä, että Jyrki Mäkynen uhosi vastavalittuna SY:n puheenjohtajana ottavansa kolmikantaa kurkusta kiinni (liite), ja hänen palkkaamansa Mikael Pentikäinen on lukenut sille toistuvasti madonluvut, mutta nyt he näkivät siinä ainoan pelastusrenkaan, jonka uskovat pelastaneen heidän nahkansa.

Sorsan apupuolueiden on nyt ennen vaaleja esitettävä selvät toimenpiteet, miten ne tuolloiset petoksensa yrittäjille ja vahingon taloudelle korjaavat. SY:n on vaadittava sellaista, jos se aikoo vielä pelastaa jotakin omasta uskottavuudestaan. Muistiaan voi verestää kirjastani Yrittäjä tulopolitiikan hukkaputkessa.

Ennen kaikkea tätä on edellytettävä ns. porvarillisilta puolueilta, jos sellaisia on. Mutta nekin ovat niin pahoin jumittuneet vanhoihin yrittäjävastaisiin asenteisiin, että on kyseenlaista, onko niillä kykyä tarvittavaan muutokseen. Ne eivät ole vieläkään toipuneet vuoden 1983 nöyryytyksestä. Tarvittaisiin uusia kasvoja samaan tapaan kuin sotien jälkeen Neuvostoliiton politiikan päivittämiseen.

Työsuhdeturvataistelussa murtui myytti yrittäjäystävällisistä porvaripuolueista, minkä SAK ja vasemmistopuolueet huomasivat ja totesivat, että yrittäjillä ei ole puolustajaa, vaan he ovat vapaata riistaa, joten SAK:n ja vasemmiston voimakone tupo saattoi rauhassa jauhaa heille lisää velvoitteita ja työllistämisen esteitä. Porvarilliset puolueetkin tukivat sitä uskollisesti viimeiseen saakka ja vähän ylikin.

Lisää aiheesta

www.kauko-kustannus.fi
www.kaukoparkkinen.com

Liite

Lähetetty: tiistai 28. lokakuuta 2014 20.25
Aihe: Mäkynen "aikoo tarttua kolmikantaa kurkusta kiinni"/Aamulehti 25.10.2014

Tyhjää ja lapsellista pohjalaista uhoa. Tulee suru puseroon yrittäjien puolesta, kun tietää, millainen on peli kolmikanta-kentällä ja mikä Mäkysen osaaminen. ”Ero on suurin piirtein sama kuin jos Paulan kotikaupungin (Tornion) TP 47:n amatöörit haastaisivat Barcelonan www.kauko-parkkinen.com Kyllä Siperia opettaa poika parkaa.

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster

Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.