default_mobilelogo

Kauko ParkkinenHelsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen on 16.01.2018 jälleen mielipuuhassaan, selittämässä ay-liikkeen touhuja parhain päin. Kun ay-liike on jyrännyt tasavallan pääministerin ja iskenyt yrittäjät kanveesiin ja kun kolmikanta on osoittanut voimansa, on maassa kaikki hyvin taas.

Hänen mielestään irtisanomiskiista olisi jo aika unohtaa, mikä tarkoittaa, että samalla irtisanomislailla jo 35 vuotta sorretut yrittäjät voidaan unohtaa ja jättää oman onnensa nojaan selviytymään ”Mengele Lindströmin suunnittelemista uusista ihmiskokeista oikeudessa parhaansa mukaan.

Tämä on samalla viesti siitä, että nyt pitää yrittäjien asettua aloilleen eikä pidä lähteä enää kaivelemaan juuria sieltä 35 vuoden takaa, jolloin kolmikanta ja Kalevi Sorsan hallitus heitä simputtivat. Nämä pitää unohtaa.

Tämä kaikki on tuttua vuosikymmenten varrelta. Uutta on vain se Akkasen mainitsema seikka, että tätä kaikkea on kehunut myös Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Ei tämäkään tosin mikään varsinainen yllätys ole. Pentikäisen henkinen koti on kepussa ja Helsingin Sanomissa. Veri on vettä sakeampaa, vaikka hän saikin sieltä potkut luottamuspulan vuoksi.

Yrittäjyys sen sijaan on hänelle vieras, ja harharetki sen pariin oli SY:n puheenjohtajan Jyrki Mäkysen kansainvälisen konsulttitoimiston harhaan johtamana tekemä virhepäätös, jonka korjaamiseen järjestöllä ei ole voimaa, eikä Pentikäisellä kykyä johtopäätösten tekoon.

Helsingin Sanomien päätoimittajana Pentikäinen oli aina innolla hehkuttamassa keskitettyjä sopimuksia, niin myös onnettomasti päättynyttä raamisopimusta, kuten OSuVa-Tuhopolitiikan 30 v -juhlanumero 02.12.2011 kertoi (www.kauko-kustannus.fi ). Euro-extrassaan 11.09.2012 OSuVa ihmetteli Pentikäisen valintaa Hesarin päätoimittajaksi ja hänen lehtiuudistustaan, joka tiettävästi ratkaisevasti vaikutti hänen potkuihinsa.

Akkanen ei kolumnissaan, eikä lehti muutenkaan, mainitse sanaakaan eilisestä irtisanomispykälän lähetekeskustelusta eduskunnassa, missä tätä kutsuttiin mm. farssiksi. Sitä tämä lain valmistelu kaikkine kiemuroineen onkin ollut.

EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sen sijaan kehuu sen päätteeksi sorvattua perustelupykälää Iltalehden kolumnissaan 05.11.2018 huippuesimerkkinä ”hyvästä kolmikantaisesta lainvalmistelusta”. Juuri tämänkaltaista potaskaa kolmikanta on vuosikymmenten varrella hänen vahvalla myötävaikutuksellaan suoltanut.

Laatunen sanoo kolmikantaisen työryhmän saaneen kamelin mahtumaan neulansilmän läpi ja nostelee sille stetsoniaan, mistä hänen tekstinsäkin on peräisin.

Tosiasiassa neulansilmän läpi joutuu jatkossakin pujottelemaan oikeuteen haastettu yrittäjä, joka joutuu myös roikkumaan vuosikaupalla löysässä hirressä tuomiota odotellen, kuten perustelut rehellisesti kertovat, kun ei lainsäätäjä itsekään tiedä, mikä on lain mukaan oikein. Mutta se ei sitten enää ketään kiinnostakaan.

Tämä laki ansaitsee nimen Lex Pentikäinen. Se on hyvän lainsäädännön irvikuva.

Lisää/poista listalta: Internet-sivu tai Webmaster

Tältä sivulta selviävät sähköpostiosoiterekisterin ylläpitäjä ja rekisteritiedot.