default_mobilelogo

30.12.2017 Kauko Parkkinen
"AKTIIVIMALLI" SISÄLTÄÄ FASISMIN SIEMENEN

Juha Sipilän hallituksen jumppaamalla synnyttämien lakikummajaisten joukkoon liittyy vuoden alusta työttömyysturvan ns. aktiivimalli. Ellei työtön tee tiettyjä lain määräämiä temppuja, hänen työttömyysturvansa laskee. Orwellin oppilaat nimittävät tätä työttömien simputusta aktivoimiseksi ja kannustamiseksi. Sota on rauha.

Esko Aho oli pääministerikautensa jälkeen ensimmäisiä ehdottamassa, että työttömien tulisi tehdä mitä työtä tahansa työttömyysturvansa vastineeksi. Kun Kauppalehdessä kommentoin sitä yllä olevan mallin mukaisella otsikolla, toimitus korvasi fasismin sanalla tuho. Toimittaja ei ymmärtänyt, mitä fasismi on.

Sitä ei ymmärtänyt myöskään poliittista historiaa pääaineenaan opiskellut valtiotieteen maisteri Aho, joka kommentoi kirjoitustani sanoen, että ”välinpitämättömyys on fasismia”.

Kaikille heille voi suositella muutama vuosikymmen sitten ilmestynyttä ranskakalaista keskustelukirjaa, joka ilmestyi ruotsiksi nimellä Socialism och fascism – samma familj” ja jonka Martti Häikiö ansiokkaasti esitteli Uudessa Suomessa.

Kuten fasismin saksalaisen muodon, kansallissosialismin, nimikin kertoo, fasismi kasvoi erilleen sosialismin juurista, ja molemmille on yhteistä se, että yksilö alistetaan yhteiskunnalle, joka haluaa muokata hänestä mieleisensä.

Se ei suinkaan suhtautunut välinpitämättömästi kansalaiseen, vaan pani hänelle tiukan pakkopaidan tehdäkseen hänestä mallikansalaisen, rodullisestikin puhtaan.

Psykoanalyytikko ja mm. Pako vapaudesta -kirjan kirjoittaja Erich Fromm kutsuu tällaista virkakoneiston harjoittamaa ihmisten pyörittämistä nykyaikaiseksi kannibalismiksi.

Nyt on kyseessä ”Ahon mallin” uusi versio.

Mielenkiintoista ja kuvaavaa on, että ”aktiivimallin” innokkain puolesta puhuja on kokoomuksen Juhana Vartiainen, joka oli nuorena niin vasemmalla, että hänen isäänsä, kokoomusaktiivi Henry J. Vartiaistakin hirvitti.

Kun hän muutama vuosi sitten siirtyi demareista vihdoin kokoomukseen, hän ylitti suhtautumisessa kansalaiseen veteen piirretyn viivan. Demarien mielestä kansalainen on yhteiskunnan vallankäytön kohde ja väline, kun taas kokoomuksen mielestä varsinkin työtön kansalainen on rupusakkia, jota vallankäyttäjien tuleekin vähän ”kurmoottaa”, muuten ei kehitystä tapahdu, sanoo Vartiainen Ilta-Sanomissa 29.12.2017. Pikku simputus on hänen mukaansa omiaan tuomaan työttömänä lekotteluun vähän lisää terveellistä epämukavuutta.

Tämä ajatusmalli vastaa hyvin Erich Frommin kuvaamaa virkamiesajattelua ja sopii virkamiespuolueelle. Aikanaan kokoomuksen johtaviin ajattelijoihin kuulunut Pentti Poukka ojensi kirjoissaan tiukasti niitä, jotka olivat pitäneet kokoomusta yrittäjäpuolueena uskoen, että yrittäjä on Atlas, jonka ympärillä maailma pyörii. Hän muistutti, että kokoomus on lähtökodiltaan ja ideologialtaan virkamiesten puolue. Ja toimii sen mukaisesti.

Niinpä puolue ei ole tehnytkään mitään todellista työllistämisen esteryteikön raivaamiseksi ja hyllytti Sauli Niinistön puheenjohtajakaudella puoluekokouspäätöksen, jolla vastoin puoluehallituksen kantaa hyväksyttiin puolueen nuorisojärjestön esitys yleissitovuuden poistamista.

Metallityöväen Liiton entinen neuvottelupäällikkö Kyösti Kiuru vahvisti puhelinkeskustelussamme muutama kuukausi sitten, että hänen eläkkeellelähtöhaastattelussaan esittämänsä yhteenveto pätee edelleen: ”Suomessa maksetaan maailman korkeimpia ylityökorvauksia maailman monimutkaisimman laki- ja sopimusjärjestelmän kautta. Ei sillä tavalla työpaikkoja synny.” Syksyn tes-kierros ei ole tehnyt Kiurun lausumaa vanhentuneeksi.

Juha Sipilän hallitus ei näytä vieläkään tajunneen, että se oli kiky-sopimuksessa sitoutunut siihen, että se ei harrasta yksityisyritteliäisyyttä tällä saralla. Hallitus saa täsmälleen sitä, mitä se on tilannut.

J.K.

Lähetetty: lauantai 30. joulukuuta 2017 11.23
Vastaanottaja: 'kai.mykkanen@eduskunta.fi' <kai.mykkanen@eduskunta.fi>
Aihe: HS 30.12.17: "Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa". Vastaan haasteeseen/www.kaukoparkkinen.com 16.12.2017.