default_mobilelogo

Valtiovarainministeriön huippuvirkamiehet Martti Hetemäki ja Tuulia Hakola-Uusitalo ovat aktivoituneet julkisuudessa innokkaina ”aktiivimallin” puolesta puhujina. He olivat sen virkamiesten ja työmarkkinaväen työryhmän jäseniä, jotka toista vuotta sitten työstivät muistion työttömyyden vähentämisestä. Hetemäki oli työryhmän puheenjohtaja. He siis kehuvat omaa työtään.

Mutta kertokaa meille Suomen kansalaisille, miten se virkamieheltä kerta toisensa jälkeen onnistuu. Miten te ulkoistatte itsenne kansalaisten arkipäivästä ryhtyessänne suunnittelemaan projektejanne? Onko se synnynnäinen taito, vai myöhemmin opittu? Teidänhän tuli palvella ja auttaa kansalaisia, jotka maksavat palkkanne, eikä kurittaa heitä kepillä kuin aaseja.

Tunsin Päiviö Hetemäen hyvin, joten en usko sen olevan ainakaan isän geeniperintöä.

Puhuessaan virkavaltaisuudesta nykyaikaisena kannibalismina Erich Fromm, psykoanalyytikko, näyttää olevan sitä mieltä, että kysymys on hankitusta ominaisuudesta. Hänen mukaansa virkamiestä pännii hänen pieni palkkansa, joten mieltä lämmittää, että saa edes käyttää valtaa toisiin ihmisiin, jopa suurempipalkkaisiin. Ja Erkki Tantun piirrosteksti viittaa samaan: ”On niin hauska hallita, sanoi tullivahtimestari".

Mutta kyllä kai teille maksetaan kunnon liksa? Eivätkä ne työttömät taida kovin suuripalkkaisia olla.

Iso apu on varmasti tilastokäppyröistä, joita raporttinne on niin täynnä, että jo ensisilmäyksellä tajuaa, että ei siellä ihmisellä ole sijaa. Mutta niiden taakse on helppo piiloutua.

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen kertoi 19.01.2018 kolumnissaan, että "arvostelijoilta unohtuu, että malli on sittenkin lempeämpi vaihtoehto kuin virkamiestyöryhmän ehdotus".

Ei ole unohdettu, mutta arjesta kaukana olevien norsunluutornien väki luonnollisesti ymmärtää ja tukee toisiaan. Muissa kansalaisissa sen sijaan herättää hämmästystä, että te pystyitte kehittämään vieläkin hullumpia malleja.

Ketkä olivat ulkoistamisen mestareita?

Muistetaan, missä virkamiehet olivat ulkoistamisen mestareita, jotka saattoivat päivällä kiduttaa tai kaasuttaa tuhansittain ihmisiä, mutta olivat illalla kotioloissaan helliä perheenisiä. Hekin olivat sitä mieltä, että valtio oli vain valioväkeä varten www.kaukoparkkinen.com 30.12.2017: Aktiivimalli sisältää fasismin siemenen).

Niskalaukauksia tuskin näemme, mutta henkistä kärsimystä kyllä. Tällä tiellä ei tule edetä yhtään askelta, puhumattakaan pääministerin rakastamista loikista.

Sekin tiedetään, että poliitikoissa on ministereitä ja pääministeriä myöten aina muutamia sekopäitä, jotka ovat valmiit mihin tahansa virkamiesten hankkeisiin, kuten pakkolakeihin. Ja vetäisevätpä nämä omastakin hatustaan yhtä ja toista kuten ”yhteiskuntasopimuksen”, jota Jarmo Korhonen piti poliittisen historiamme hulluimpana hankkeena. ”Aktiivimalli” vaatii kyllä tietojen päivityksen.

Mutta se on myönnettävä, että tällä mallilla on ihmeitä tekeviä vaikutuksia. Tilastokeskuksen otantamenetelmällä 200 000 kolmen tunnin pätkätöitä tekevää voi hyvällä onnella aiheuttaa kertaheitolla työllisyysasteen loikan lähes sataan prosenttiin, ellei mene ylikin niin kuin Neuvostoliitossa aikoinaan. Ja hallitus kokee ihmepelastuksen.

Ja ihmeiden ihme: Antti Rinne alkaa näyttää ihan eri mieheltä kuin leivättömän pöydän ääressä silmästä silmään katsottuna, melkeinpä sympaattiselta.

Martti Hetemäki ja Tuulia Hakola-Uusitalo, kertokaa meille, miten te sen teitte.